Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Radiojodbehandling av skjoldbrukskjertel

Spørsmål

Hei, håper en radiolog kan svare på dette: Min mor har fått behandling for skjolbrukskjertel med en tablett som er radioaktiv. Legene har sagt til henne at hun kan ikke være i nærheten av små barn. Jeg har undersøk på nettet på ulike sider fra sykehus og der står det at pasienter som har fått slik behandling skal ikke nærme seg barn under 2 år de første tre dager, og to uker etter dette kan ikke være nærmere enn to meter . Hun sier hun har fått en ekstra stor dose, og at hun må fremdeles holde seg unna små barn. Mitt spørsmål er: hva med mannen hennes? blir han ikke strålt? og kan han videreføre strålingen til vår baby? Han var innom i 15 min og holdte på med vår baby som er 6 mnd.

Mann 1
Svar

Hei,


Dette er ikke noe vi som radiologer driver med. Denne behandlingen gjøres ved de såkalte nukleærmedisinske avdelingene ved sykehusene, dette er leger som driver med diagnostikk og behandling med radioaktive stoffer - bl.a også PET.


Jeg har derfor konferert med en spesialist i nukleærmedisin, og svarer sammen med denne.


Først av alt: Det er riktig at personer som har fått slik behandling skal holde seg unna barn og gravide i en viss tid. Men tiden avhenger av hvilken dose som er gitt og hva man har behandlet. Dosene varierer vært mye, og avhenger bl.a. av hva man behandler for. Du skriver ikke om din mor behandles for kreft i skjoldbrukskjertelen eller for f.eks struma - altså en godartet lidelse. Begge disse behandles med radioaktivt jod.


Vi kan derfor ikke si noe om hvor lenge hun bør holde seg unna barn og gravide, da vi ikke vet hvilken dose hun har fått. Tiden kan varierer fra 3 dager og opp til flere uker.


Når det gjelder mannen hennes blir han naturligvis like mye strålet som alle andre som oppholder seg i nærheten. Man sier likevel at personer over 60 år ikke skal ha noen begrensning i kontakt, uansett dose. Årsaken til dette er at det er en viss forhøyet risiko for kreft hos personer som kommer i kontakt med stråling, men utviklingen av dette tar lang tid - over 30 år er anslått. Når man er over 60 år har man enkelt sagt ikke tid til å utvikle kreft fra en slik kontakt, og man begrenser derfor ikke kontakten.


Stråling "smitter" ikke. Man må bli utsatt for stråling for å bli påvirket. Når hennes mann kommer for å besøke deres baby avgir han dermed ingen stråling. Mange tror at stråling smitter, men det er en vanlig feiloppfatning som nok kommer fra historier om radioaktivt nedfall.


Det man SKAL være klar over er at fra den som har fått behandling kan svette, avføring, spytt  etc gi stråling. Man skal derfor ikke bruke klær som den som har hatt behandling bruker, og de skal bruke eget bestikk. Men stråling som f.eks ektefelle får ved å leve sammen med den behandlede kan IKKE gis videre til andre. 


Altså: Din mor skal holde seg unna barn og gravide i en viss periode, og etter dette vise forsiktighet ytterligere en periode. Men hvor lenge avhenger av hva hun er behandlet for og hvor stor dose som er gitt. Hennes mann kan IKKE smitte deres barn. Stråling smitter ikke.


For å få vite akkurat hvor lenge hun. skal være forsiktig må dere snakke med lege ved den avdelingen der hun er behandlet. Hun skal ha fått skriftlig beskjed om dette før behandlingen.


mvh


Bjørn Løndalen

RadiologAnnonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-