image: PÅ MR ser man det man leter etter

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

PÅ MR ser man det man leter etter

Spørsmål

Hei, jeg er en dame på 55 år som sliter med store smerter i nakken. Det er tatt vanlig MR av nakke og MR Caput uten funn til nakke. Noen slimhinnefortykkelser i paranasale sinuser og aplasi frontal sinus. Etter å ha studert bildene kan jeg ikke finne pannebihuler i det hele tatt men det har jeg ikke fått noen nærmere forklaring på. Jeg fikk påvist fullt låsning på den ene sida av kiropraktor. Det så de ikke på MR så da lurer jeg på hva de ellers ikke ser. Kjenner at det er noe mer enn låsning da det ikke har løsnet noe i løpet av flere behandlinger. Hva, med små blodårer (tror sjøl det er vaskulitt eller betennelse i ei nerve da en muskel ved nese/munn trekker seg oppover) Ser man alle nerver? Vevsskader? Alle muskelproblemer) Alle nakkebilder er tatt fra venstre side.

Kvinne 55
Svar

Hei,

Det er tatt en MR av hode og nakke. Denne er egnet til å se på skiveutglidninger i nakken, slitasje og ondartede sykdommer som ødelegger benvev. I hodet vil man typisk se etter slag, blødning, svulst, diverse hjernesykdommer (som MS og liknende).

Men det er mange ting man IKKE kan si noe om. Årsaken til dette ligger i hvordan man gjør MR. Jeg skal ikke gå inn på fysikken bak, denne er ekstremt komplisert og vi som radiologer kjenner bare en liten del av dette. Men avhengig av hva man skal se på velger man såkalte sekvenser. Du kan tenke deg et kamera hvor du har en zoomlinse. Hvis du zoomer inn ser du det som er langt unna, men ikke det tett innpå. Hvis du zoomer ut kan du se bedre det som er nært, men da blir bakgrunnen for langt borte. Litt slik er det med MR også - man kan se det man skal lete etter + en del mer, men ikke alt.

Bihulene er noe man typisk kan se, og du sier at du ikke ser pannebihuler. Det er jo også beskrevet - man sier "aplasi av frontalsinus", som betyr at pannebihuler ikke finnes. Det er en nokså vanlig variant, og har ingen betydning. Slimhinnefortykkelser i paranasale sinus er bare et annet ord for at du kanskje har hatt en bihulebetennelse og man ser små rester.

Låsninger i nakken er noe som typisk er vanskelig å se på MR. Man merker dette på undersøkelser og hos f.eks kiropraktor. Men på billledundersøkelser har det vist seg at dette ofte ikke synes. Noen har fått påvist funn ved såkalt stående MR, men dette er en metode som ikke finnes i Norge, og som nok er litt omstridt - det KAN hjelpe noen, men utstyret er dyrt og har vist seg å være av nytte for nokså få personer.

Når det gjelder blodårer kan man som oftest se forandringer som kommer fra sykdom i disse, men å se selve blodårene kan være vanskelig. Det blir igjen at man må gjøre sekvenser som passer for dette. Vevsskade og muskelsykdom vil man nok som oftest se. De store nervene ser man, men de små er ikke alltid lette å finne.

Vi velger sekvenser ut fra hva din lege skriver i henvisningen til MR, og ting som ikke nevnes der vil vi typisk ikke kunne si så mye om.

Snakk med din lege omkring hva som egentlig er ditt problem, og vær sikker på at din lege forstår akkurat hva du plages med. Da blir det enklere å skrive en henvisning som gjør at vi kan ta riktige sekvenser. Ofte må vi "gjette" litt, og da kan vi av og til bomme på dette. Vi har ingen annen informasjon enn hva din lege faktisk forteller oss.

mvh Bjørn Løndalen, Radiolog

Illustrasjonsbilde øverst: sfam_photo / Shutterstock / NTB