Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Oversettelse av røntgensvar

Spørsmål

Hei! Fikk tilbakemelding fra fastlegen min etter røntgen men skjønner ikke mye av det som står der og jeg har prøvd og google meg frem men finner ikke mye. Håper jeg kan få svar på dette her. RG Thoraco-lumbalcolumna. Det ses ubetydelig venstresidig lumbal scoliose, Cobb-vinkel måles til cirka 9 grader mellom L2 og L5 virvelcorpora. For øvrig upåfallende akseforhold, uten glidning, thoracalt og aksialt, samt ingen thoracal scoliose. Upåfallende pedikler projeksjoner, costovertebralledd, intervertebralledd, foramina intervertebrale, skivehøyder, iliosacralledd og virvelcorpora utseende. Takk på forhand, mvh!

Kvinne 24
Svar

Hei.


Leger skal orientere sine pasienter om resultater av undersøkelse, og om hva det betyr, og hvilke eventuelle konsekvenser det har, for eksempel om et bilde forklarer pasientens smerter, om det medfører noen form for behandling osv. Det er ikke dette du spør om, men jeg synes det er for dårlig å sende en pasient et røntgensvar som dette og uten noen nærmere forklaring, da slike røntgensvar selvfølgelig ikke er hverken leselig eller forståelig om man ikke har utdannelse innen medisin og radiologi. Det er ikke å informere pasienten. 

Jeg nevner det kun for at du skal være klar over til en eventuelt annen anledning, at det er din leges plikt å informere, ikke kun å videresende uleselige røntgensvar, slik at du da kan vite at du trygt kan og bør be legen din forklare deg om hva undersøkelsen viste og hvilke konsekvenser det eventuelt har.


Så til røntgensvaret:


 RG Thoraco-lumbalcolumna = røntgenbilde av brystdelen av ryggen og korsryggen


Det ses ubetydelig venstresidig lumbal scoliose, Cobb-vinkel måles til cirka 9 grader mellom L2 og L5 virvelcorpora. 


Skoliose = skjevhet i sideplan, altså en svak s-fasong av ryggsøylen, sett forfra eller bakfra. Den er "ubetydelig", og det er også verd å legge til at dette er vanlig og at mange mennesker har det uten å vite om det og uten å ha plager av det. Det kan godt være det som kalles et bifunn, altså noe en ser fordi en tar bildet, og som ikke har noen praktisk informasjonsverdi. "Cobbvinkel" er et mål på skjevheten, og her er den angitt til 9 grader mellom andre og femte ryggvirvel i korsryggen. (L2 , L5) 


For øvrig upåfallende akseforhold, uten glidning, thoracalt og aksialt, samt ingen thoracal scoliose. 


Dette betyr ingen andre skjevheter i ryggen, og ingen ryggvirvler har glidd / forandret posisjon i forhold til hverandre. Altså helt normalt. Thoracal scoliose betyr skjevhet i brystdelen av ryggsøylen.


Upåfallende pedikler projeksjoner, costovertebralledd, intervertebralledd, foramina intervertebrale, skivehøyder, iliosacralledd og virvelcorpora utseende. 


"Upåfallende" betyr at de er helt normale. Ingenting påfallende, ingen tegn til sykdom. De andre ordene er anatomiske ord for ryggtakker og hulrom / kanaler ut mellom ryggvirvler. Ileosakralledd er de ikke bevegelige leddene i bekkenringens bein. Virvelcorpora er selve ryggvirvelens "hovedbein", altså den kompakte delen utenom ryggtakkene. 


Oppsummert: En ubetydelige skoliose (skjevhet) i korsryggen, forøvrig kun helt normale funn, med andre ord en ryggsøyle uten tegn til alvorlig sykdom.


Håper det var grei forklaring. Ha det bra.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-