MR viser ofte mye mer enn hva man leter etter

Spørsmål

Hei, Jeg har opplevd prikking og nummenhet i ansiktet over en lengre periode. Dette skyldes sannsynligvis ubevisst hyperventilering, men jeg ble henvist til MR av hodet for å utelukke sykdom/skader. I undersøkelsesrapporten står det at hjernen har normalt utseende og at alt er helt fint sett bort fra følgende: Det står at høyre maxillarsinus er nesten helt fortettet. Det ses fortykkede slimhinner, og væske sentralt, slik at det kun er litt luftfoldighet i sinusen. Det står også at ostiomeatale kompleks på høyre side trolig også er tett. Det er ingen signifikante fortetninger i bihulene for øvrig. I rapporten blir det stilt spørsmål til hvorvidt dette kan være bihulebetennelse. Jeg kjenner meg imidlertid ikke plaget sånn sett. Jeg snuser en del, og jeg har snusen stort sett på høyre side . Kan fortetningen i høyre maxillarsinus skyldes snus? Kan dette være noe mer alvorlig, som for eksempel bihulekreft, eller ville dette blitt sett helt tydelig?

Mann 25

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


MR av hodet er en meget god metode for å se etter sykdommer i hjernen. Men denne viser også mye annet, deriblant bihulene.


Hos deg er det påvist en fortetning i maxillarsinus høyre side, altså kjevebihulen. Høyst sannsnynlig er dette enten gjennomgått eller pågående bihulebetennelse. Det er absolutt ikke alltid at en har symptomer fra dette. Osteomeatale kompleks er åpningen fra bihule til nese, og denne blir ofte helt tett.


At dette skulle være snus er nærmest umulig. Du har snusen i munnen (vil jeg tro) og det er ingen direkte forbindelse mellom munnhule og nese. Denne forbindelsen er baktil i svelget, og hit kommer nok ikke snusen. Hvis vi skulle tenke oss at man puttet snus i nesen så ville nok dette kunne være en mulighet men ikke ellers.


Kreft i bihulene er meget sjelden. Det forekommer, men en MR vil vise helt andre funn ved kreft. Så det tror jeg ikke du skal tenke på.


Her tror jeg nok at du har en bihulebetennelse (eller har nylig hatt en slik). Noe annet er meget usannsynlig.



mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn