Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR-undersøkelse kan ikke tolkes uten man har alle bilder

Spørsmål

Hei. Jeg har to spørsmål angående MR. Har tatt av ankel pga at jeg er veldig stiv, og venter på MR av hodet / tinningben, pga svimmelhet / gynging. Er det ofte man ser noe problemer i hodet, hjernen, eller ved øret hos yngre pasienter? Skjønner ikke hva denne gyngingen har kommet av. Vart i 5-6 uker, men har vært verre nå siste uken. Har dratt til manuel terapeut som sier at jeg har stiv nakke. Føler ikke at det har hjulpet med "knekkingen". Tenker å bestille time hos Kiropraktor. Også vært hos balanse fysioterapeut, som ikke fant spess utslag på nevrologiske tester, men sa jeg måtte jobbe for å holde på balansen, på ulike tester. Vært hos ØNH lege, som ikke fant skader, eller virus i ørene. Har litt hodepine, noe kvalme nylig. Fjernet en del voks fra ørene, men føler gyngingen mer nå. Det eneste jeg vet av annen årssak, er at jeg brukte isotretinoin og lymecyclin ved korte mellomrom, pga at jeg måtte bytte fra iso til lymecyclin etter 4 dager, grunnet tørre øyne. Står at dette gir trykk i hjernen. Er det sjanse for at dette er årssaken? Er sikkert 6-7 uker siden jeg sluttet med dem. Legger ved to bilder av ankel, og mr henvisning. Mulig det er vanskelig å tolke, men tror det er fronten av ankelen som er problemet. Klarer ikke knebøy osv

Mann 21
Svar

Hei, 


du har lagt ved to bilder av ankelen din. Jeg beklager å si at dette ikke er tilstrekkelig.


MR-undersøkelser består ofte av flere hundre (kan være tusen) enkeltbilder som alle må sees i sammenheng. Vi må se på bilder nedenfra, forfra og fra siden. MR og CT er såkalt snittbildeundersøkelser. Man tar bilder nesten som om man skjærer et eple i skiver for å se om noe er galt inne i vevet.


I tillegg tar vi på MR mange såkalte sekvenser. Noen av disse viser anatomien godt, og brukes til å se om det f.eks en anatomisk variant. Andre viser om det er betennelser, skader eller svulster i området. Noen gjør vi etter kontrastmiddel sprøytes inn, for å se om vi kan se noe spesielt da.


Så ved å se på ett elelr to bilder kan vi ikke si noe. Du kan sammenlikne det med at du lurer på om det er noe råte inne i et eple. Så du skjærer det i tynne skiver. Du kan se på 1,2,3 eller kanskje 10 skiver - ingen råte. Så ser du på den ellevte, og der er det råte. Men å si fra det 5. snittet at hele eplet er uten råte - vel, det er ikke mulig.


De to bildene du har lagt ved viser egentlig ikke noe spesielt, men om man blar seg litt videre kan det godt hende at man ser noe der.


Hva "gyngingen" kan skyldes er vanskelig å si. Som radiolog er det ikke min oppgave å si hva dette KAN skyldes. Jeg skal se på bilder av organene og si om det vi ser der kan forklare de symptomene du har. Jeg er enig i at det er en god ide å gjøre en MR slik du er henvist til. Så får vi se på bildene når de kommer om det er noe galt. Noen ganger kan dette komme fra nakken som du sier, men om det er tilfelle her - vel det kan ikek jeg si uten videre.


Jeg beklager at dette blir et "dette kan jeg ikke si"-svar, men MR (og CT) er en komplisert undersøkelse som krever at man er grundig og bruker god tid på å se gjennom alle bildene. Det blir HELT feil hvis jeg gjetter på bakgrunn av noe jeg ikke KAN si. Dette kan i verste fall være til skade for deg, og er noe ingen lege vil gjøre.


Det beste du kan gjøre er å kontakte der du har gjort undersøkelsen for å spørre om bildene er beskrevet og om de ev. kan forklare hva dette funnet betyr.


Med vennlig hilsen


Bjørn Løndalen

Radiolog

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-