Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR-tolkning er vanskelig

Spørsmål

Heisann har vært på aleris å tatt noen bilder i forhold til en veldig sterk hodepine jeg har fått det siste året. Itillegg med oppkast hver dag og syns og hukommelse problemer. Fikk bildene tilsendt å gikk igjennom Di med min tante som er intensivsykepleier. Hun sa det så ut som noe skurrer på 2 av bildene men ba meg vente på svar. Men det klare jeg ikke. Klarer du se om den (klumpen) i høyre hjørne på bildet er noe. Di har utelukket migrene.

Kvinne 25
Svar

Hei, Du sier du har sett noe på bildene, "noe som skurrer". Jeg regner med at det du mener er den lille "saken" i høyre hjørne (som egentlig er til venstre - MR og CT bilder sees alltid nedenfra).


For det første må jeg si at å tolke MR-bilder tar lang tid å lære. Ikke bare er det ekstremt vanskelig fysikk, men for å skjønne hva man ser må man også ofte slå opp i bøker, snakke med kolleger og bruke lang tid. Man trenger også fysikken bak for å skjønne hvorfor noe er hvitt her og svart der. 


Her har vi bare 3 bilder, og det ser ut som om dette er en såkalt T2-sekvens. Dermed er det som lyser mest sannsynlig væske eller blod. Slik som denne ligger vil jeg tro at dette er en liten grop i skallebenet hvor det ligger litt væske. Omkring hjernen ligger et væskesjikt som skal virke som en støtdemper og beskytte hjernen mot slag og skade. Hvis hjernen lå uten denne væsken ville selv et lite slag mot hodet kunne bli farlig. Prøv det selv: Ta ett (ukokt) egg, legg det i en plastpose og slå lett på det med f.eks en skje. Du skal ikke slå hardt før det blir knust. Men legg det i en pose fylt med vann, så kan du slå ganske så mye hardere. Væsken fanger opp støtet.


Denne væsken sirkulerer rundt om hjernen og ned i ryggraden omkring ryggmargen. Den fungerer også som en slags rensevæske og fjerner "skitt" som samler seg opp - små blodrester, ødelagte bakterier, alt mulig som kroppen må rydde opp hver dag. Når væsken sirkulerer slik kan den av og til lage en slags liten virvel på enkelte steder i (spesielt) hodet, og over tid graver dette ut en liten grop i skallebenet. Dette kalles også en granulasjon, og heter Pacchioni-granulasjon etter anatomen som fant dette på 1600-tallet.


Det kan også være en liten blodåre, men det tro jeg mindre på. Uansett har jeg ikke noe tro på at dette er noe skummelt. Vi må nesten bare se hva resten av bildene viser.


La meg til slutt si at det er meget sjelden at man overhodet (for å bruke det ordet) finner en årsak til hodepine på MR, og slett ikke i din alder. Alvorlig årsak til kraftig hodepine er sjelden. Av den grunn sier mange internasjonale organisasjoner at ja, man kan gjøre MR men man skal ikke legge for mye vekt på det. Hodepine er så kompleks at det nærmest aldri er bare en enkelt årsak. 


Ha en fortsatt god dag!


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-