Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR og tatovering

Spørsmål

Hvordan er det å ta MR undersøkelse hvis man har kosmisk tatovering eller makeuptattoo. Har lest at man kan få brannskader av vanlig tatovering. Tenkte å ta makeuptattoo i sommer men skal gjennom noen undersøkelser. Vet ikke om det blir MR enda.

Kvinne 51
Svar

Hei,i utgangspunktet er det trygt å ta MR med tatovering. Vi har i vår praksis ikke opplevd at det har oppstått problemer hos personer med tatovering. Her snakker vi om såkalt permanent tatovering, altså det du får utført hos en tatovør og som ikke uten videre kan fjernes.


Det er nylig gjort en studie som er publisert i medisinens absolutt mest prestisjefylte tidsskrift - New England Journal of Medicine. Dette er den første studien som tar for seg MR og tatovering, og denne viste en meget lav risiko for skader. Studien kan finnes på https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc1811197


Det vi vet er at nye tatoveringer ikke skal i MR, fordi blekket kan flyte ut og tatoveringen kan bli ødelagt. En annen ting er at tatoveringer kan gi forstyrrelser i bildene, men da snakker vi gjerne om store tatoveringer som f.eks dekker hele ryggen.


Jeg vet ikke helt hva du mener med kosmetisk tatovering. Hvis det ikke brukes jernholdig blekk er det ingen fare, f.eks er det mange som får såkalt Henna-tatovering. Dette har INGEN effekt på MR.


Jeg foreslår at du spør den som skal gjøre dette om det brukes jernholdig blekk. Hvis det er det bør du vente til etter MR, ikke fordi det er farlig men fordi tatoveringen kan bli ødelagt av MR når den er ny. Hvis det ikke brukes jernholdig blekk kan du gå rett i MR.mvh


Bjørn Løndalen

RadiologAnnonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-