Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR hofte og IS-ledd

Spørsmål

Har siden ca. 2005 vært plaget i periode med hofte på venstre side. Hoften blir murrende å etterhvert vond så blir det voldsom stikking i området v.rumpe å litt ned, en sjelden gang kjennes det som det går en linje ned på begge yttersidene av låret ned til kneet. Dette begynner som regel etter at jeg har vært i aktivitet. Når jeg da kommer hjem å sitter en periode eller legger meg kan jeg kjenne at dette begynner, det øker da å ender opp i den stikkingen. Det varer da 3-5 dager å litt lengre før det blir borte. De ganger jeg har vært nødt å gjøre noe etter å ha fått vondt har jeg erfart at smertene forsvinner etter 1-3 timer i vanlig aktivitet. Men de kommer fort tilbake når man blir sittende litt, 30 min eller mer i ro så er smertene like igjen. Å når man er i ro å smertene er tilstede er det kun å ligge helt i ro som lindrer, små bevegelser setter i gang store smerter. Disse periodene har vært fra 1-6 ganger årlige siden 2005, noe økt frekvens utover årene men med mindre intensitet. I 2007 tok jeg kontakt med lege, fikk da mr av rygg uten noe funn. Har i årene etter vært i kontakt med helsevesent flere ganger uten å bli noe klokere. I 2015 tok en lege en prøve som heter HLA-b27 som visstnok har forbindelse med bekterews, siden jeg var positiv så ble jeg henvist til MR av IS ledd. I 2017 ble samme serie mr bilder tatt på ny. Jeg har lagt ved bilder av MR tatt i 2017. Bilder merket hoftebein er det en sort flekk på beinet, hva er dette? I bilde merket IS-ledd ser en leddspalten i IS-leddene. Hvorfor er leddspalten på venstre side så ujevn i forhold til den på motsatt side? Hvorfor er det en mørk skygge rundt IS-leddet som er så ujevnt? Å er det løse fragmenter på insiden av det ujevne IS-leddet? Kan ett kraftig fall eller annet sammestøt skape knusningsskader på en leddspalte i IS-ledd?

Mann 36
Svar

Som jeg skjønner er det gjort MR på bakgrunn av HLA-B27 (som kan sees ved Bechterew) og smerter. Jeg vil understreke at MR er en undersøkelse som krever god erfaring, og jeg vil ikke anbefale at man tolker bildene selv. Dette er fordi MR består av mange sekvenser eller forskjellige måter å ta bildene på. Jeg vil ikke gå inn på dette nærmere fordi dette blir en meget fysisk forklaring som tildels er vanskelig å forstå for radiologer også.


Du spør om en "sort flekk" på benet. Jeg ser en liten mørk flekk som er synlig på de 2 såkalte T1-sekvensene, men ikke på den som heter  STIR. Dette ser ut som en liten forkalkning i benvevet, og denne har ingen betydning.


IS-leddene dine på venstre side (til høyre i bildet fordi man ser disse bildene nedenfra) er litt "rotete" og ser ut som om du har gjennomgått en betennelse - men ikke som om det nå er betennelse. Hvis det hadde vært noe når man gjorde undersøkelsen burde det vært mer hevelse og man burde sett "lysere" signal på flere av sekvensene. I det området hvor jeg ville ventet slik signal er det nå "mørkt" signal, typisk for gjennomgått betennelse med forkalkning.


Skade er vanskelig å skille fra dette, men det sjelden at leddflaten skades her. Dette er ikke egentlig et ledd, men en båndforbindelse som sitter fast. Den kan løsne noe, typisk under svangerskap pga et hormon som gir bekkenløsning.


Om det er løse benrester i leddet kan jeg ikke si sikkert, men det ville være uvanlig i IS-leddet. Jeg ser ikke noe slik på de snittene du har sendt over.


Jeg understreker at jeg har tolket dette utfra de relativt få snittene du har lagt ved. En slik undersøkelse kan bestå av mange hundre snitt og over 10 forskjellige sekvenser. Så jeg tar forbehold om at andre sekvenser kan vise noe jeg ikke ser.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-