image: MR-funn betyr ikke alltid smerter

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR-funn betyr ikke alltid smerter

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 45 år. Ble som 19-åring ryggoperert. Da ble ryggen avstivet ved L5/S1. Som voksen har jeg i perioder hatt kortvarige, akutte betennelsesreaksjoner i korsryggen, men disse har respondert effektivt på smertestillende og betennelsedempende medisiner.

Har også ei vond hofte hvor jeg etter MR er diagnostisert med kronisk betennelse og begynnende forkalkninger. I perioder med mer smerter i hofta, opplever jeg at ryggen blir stivere på motsatt side og antar det kommer av skjevbelastning.

I høst fikk jeg etter å ha båret litt tungt, en periode med svært sterke smerter i korsryggen. Det var vanskelig å gå, og jeg ble for første gang på 20 år helt og delvis sykemeldt i to uker. Smertene var i korsryggen og ut mot hoftene, men uten stråling nedover beina.

Nå etter en del uker er jeg langt bedre, men blir fort stiv og sliten. Det ble i begynnelsen av desember tatt røntgen og MR. Har fått tilsendt svarene (ikke bildene) på MR, men er usikker på om alle funnene kun er slikt man må forvente i min alder, eller om de kan ha betydning for ukene med smerter. Nedenfor har jeg kopiert inn svarene fra MR.

MR lumbalcolumna: Sagittal TI, T2 Dixon og T2 3D. Ingen MR til sammenligning, men rtg. tatt 30.11.2020. I nivå TH12/L1 og LI/L2 et lite intraspinalt venstrestilt prolaps, men gode plassforhold. I nivå L2/L3 et moderat stort intraspinalt høyrestilt fokalt prolaps, men gode plassforhold. I nivå L3/L4 og L4/L5 er det lettgradig intraspinal skivebukning, men god plass. pen skive L5/S1. God plass i spinalkanalen og i alle rotkanaler. Noe degenerative bueledd. I nivå L5/S1 er det hypertrofi / forbeninger omkring bueleddene. Velbevarte virvelcorpus. Ingen benmargsødem. Normal conus medullaris. R: Degenerative forandringer som beskrevet.

Vil disse funnene kunne føre til ryggsmerter, eller er smertene mest sannsynlig kun muskulære?

Kvinne 45
Svar

Hei, du har fått gjennomført en MR. Jeg må si at jeg ikke har sett bildene, og det som jeg nevner er hva jeg ville ha ment ut fra det som er beskrevet.

Egentlig er det lite her som skulle forårsake smerter. Det beskrives et par skiveutglidninger, men samtidig sies det at det er gode plassforhold. Det vil altså si at skivematerialet som glir ut nok ikke gir særlig mye press på nervene. Det som gjør vondt ved skiveutglidning er jo hvis skiven presser mot nerven og lager trange forhold rundt denne.

I din alder er dette nok noe mer enn hva som burde forventes. Vi får alle slitne skiver etterhvert, men det burde ikke være utglidninger med mindre du har jobbet i en jobb som er anstrengende for ryggen - eller er meget dårlig trent av en eller annen grunn. Personer som er overvektige eller meget dårlig trent vil ikke klare å holde ryggen i riktig stilling bare ved muskelhjelp, og da kan slitasjen ta overhånd. Men også godt trente kan få dette, av og til er det arvelig.

Så ut fra bildene kan jeg ikke forklare smertene. En mulig årsak kan være gjennomgått sacroileitt, altså en betennelse i bekkenleddene. Kvinner får dette oftere enn menn, årsaken er litt usikker egentlig. Men om dette er virkelig årsaken blir en gjetning.

Jeg foreslår at du snakker med en kiropraktor og/eller fysioterapeut som muligens kan hjelpe deg med dette. Litt avhengig av treningssituasjonen din og kroppsvekt kan dette løse mye av problemene.

mvh

Bjørn Løndalen, Radiolog

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-