Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR er vanskelig å tolke

Spørsmål

Hei! Jeg har nylig hatt en MR av hodet. Jeg har ikke hatt tid til å gå til lege for resultatet enda, og regner med de hadde ringt dersom det var noe alvorlig, men jeg er naturlig nyskjerrig og kikket på bildene selv. I min amatørmessige mening så det ganske fint ut, men fant en ting jeg stusset på. Vedlagt bilde er fra den T1-vektede serien og går fra rett til høyre for midten og videre ut mot høyre, kanskje 2cm totalt. De andre seriene, T2, FLAIR og DWI, er helt mørke i dette området over lillehjernen. Jeg forstår at dette skal være en blodåre-lignende greie, men har forstått at blod vanligvis vil være mørkt på T1. Hva kan forårsake denne belysningen på T1 bildene men ikke de andre? Er dette tegn på kolesterol eller lignende?

Mann 33
Svar

Hei,


Du sier at dette skal være en blodåre, og det kan godt stemme. 


Så hvorfor stemmer ikke signalet med det vi forventer? Dette har en forklaring i fysikken. Jeg vet ikke om jeg kan forklare dette på en måte som en forståelig men jeg skal prøve.


Når du ligger i en MR ligger hele kroppen inne i et magnetfelt. Men over området som skal undersøkes legger vi et tilleggsfelt som kalles gradient. Dette er for å bare fange opp signaler fra akkurat der vi vil se, hvis ikke blir det kaos. Tenk på en radio. Hvis du høre alle frekvenser samtidig ble det ikke mulig å høre noe. Du må stille inn radioen på EN stasjon og høre på denne. 


Så gradienten stiller inn undersøkelsen på "EN radiostasjon" og vi får bare signaler derfra. Da ser vi vevet her godt. 


Men med blod får vi et problem. Blodet flyter jo hele tiden, inn og ut av området vi vil se på. Når blodet kommer inn i gradientfeltet tar det litt tid før det har samme magnetisme som resten av feltet, og i denne tiden kan vi se at blodet gir rare signaler. Her vil jeg tro at det er det som har skjedd. Dette kalles også fase-kontrast-artefakt.


Det er også enkelte andre ting som kan ha skjedd, men å forklare det krever inngående fysisk kunskap om hvordan bildene dannes i MR. Jeg kan f.eks nevne at en blodåre aldri går rett frem, men kan være meget slyngete. Hvis blodstrømmen går på tvers av magnetfeltet kan vi få andre signaler enn når blodet går langs feltet. Et eksempel her er en bil med gule dører, blått panser og grønn bakdel. Alt ettersom om bilen kommer mot deg (blå), kjører fra deg (grønn) eller har siden mot deg (gul) ser du forskjellige farger.


Så du har rett. Dette er en typisk blodåre, men den har litt annerledes signal pga et eller annet artefakt ved undersøkelsen. Dette er ikke noe galt.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-