MR eller ultralyd - ikke alltid klart hva man velger

Spørsmål

Hei. Har siden begynnelsen av november vært plaget av hyppig diaré og løs avføring som kommer brått og ofte i forbindelse med måltider (etter spising). Avføringsprøver viste ingen funn, mens blodprøver viste noen unormale leververdier. Noe forhøyet (alat og noe annet jeg ikke husker i farten), samt amalyse for lavt. I tillegg var folat like under normal og glukose like over normal. Fikk beskjed av lege om henvisning til ultralyd men innkallelsen viste MR og ikke ultralyd. Google forteller at mr sjeldent er første undersøkelser ved leversykdom, og at den er mer spesifikk mtp blant annet kreft/svulster osv. Da begynner selvsagt tankene å fly enda mer når det blir denne undersøkelsen uten noen mer forklaring etter at jeg trodde jeg skulle på UL. Jeg har i tillegg til nevnte plager med magen som tømmer seg en veldig følelse av slitenhet og energiløshet noe som selvsaht kan henge sammen med lavere energinivå grunnet diaré og mindre energi som taes opp. I tillegg har jeg på nettene ekstrem kløe som jeg ikke får lindret - kan klø i en time uten at det hjelper. Forstår at dette også er relativt normalt ved plager i lever/galleganger. Spørsmålet er om det er «tilfeldig» at det ble mr istedenfor ultralyd eller skyldes det mistanke om noe alvorlig? Er mine symptomer forenelig med alvorlig sykdom (kreft) eller er den bekymringen unødvendig å ha? Har time om halvannen uke men tankene kverner..

Mann 27
Svar

Hei,


Når du får en henvisning til undersøkelse hos oss er dette nettopp en henvisning. IKKE en rekvisisjon. Det betyr at legen ber om at vi vurderer hva vi skal gjøre for å avklare det som man lurer på. Så selv om du er henvist til ultralyd betyr ikke det at det nødvendigvis er best i ditt tilfelle. Vi har rett til - og faktisk plikt etter loven - å endre undersøkelsene der vi vet at en annen undersøkelse er bedre.


Det at MR ikke er første undersøkelse er en i beste fall vag påstand. "Dr Google" kan ikke erstatte en erfaren radiolog som får en god henvisning fra din lege. Så i svært mange tilfeller ER faktisk MR det vi starter med.


I ditt tilfelle har du altså noe forhøyede leververdier, noe lav amylase og kløe. Folat og glucose tar vi ikke så mye hensyn til i denne sammenheng, da disse kan variere mye. Dette er særdeles uspesifikke symptomer og funn. ASAT og ALAT kan gå i været av Paracet, alkohol eller hard trening. 


Kreft er naturlig nok det man er redd for i slike sammenhenger. Men kreft i leveren som IKKE er spredning fra andre steder i kroppen er sjelden. Av disse tenker man først og fremst på leverkreft (Hepatocellulært carcinom) og gallegangskreft (Cholangiocarcinom).  I tillegg til at disse er sjeldne er gjennomsnittsalderen mellom 50 og 60 år for begge. I din aldersgruppe er dette ennå sjeldnere. IDessuten kommer at disse nesten aldri oppstår spontant, men pga risikofaktorer som hepatitt, alkoholoverforbruk (med leverskade) og andre sjeldne årsaker som man vet om og er kjent med at utgjør en risiko.


I lever er faktisk det vanligste at man finner spredning fra andre kreftformer. Men i din alder er de fleste kreftformer MEGET sjelden - også de som vanligvis sprer seg til lever (hos en mann tenker man helst tykktarmskreft og lungekreft). Det finnes familier som får kreft i ung alder pga en genfeil, men hos disse få familiene er dette meget godt kjent. Unntatt testikkelkreft kan jeg nesten ikke komme på en kreftform som er vanlig i din alder.


Så hos deg tenker vi nok mest på mer vanlige tilstander som gallesten, leverforandringer av godartet type og fettlever. Og der er MR helt overlegen. En grunn til å velge ultralyd er de som er eldre og har vanskelig for å ligge stille i 30 minutter, de som har pacemaker og personer med klaustrofobi. Men ofte vil tarmluft være til hinder for at man ser spesielt bukspyttkjertelen godt, og her er også MR mye bedre.


Som konklusjon kan jeg si: Jeg synes det er helt korrekt at man har valgt å gjøre MR og ikke ultralyd. Dette har ingenting med mistenk kreft å gjøre, men er er et logisk valg basert på hva vi forventer å finne i din alder og med dine symptomer. Kreft er MEGET usannsynlig i din alder og med dine symptomer.



Mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog