MR bruker ikke røntgenstråler

Spørsmål

Hei, jeg tok MR i utlandet, av tarmene. Lå inne i et «rør». Litt ute i undersøkelsen kjente jeg pludselig en intens stikkende smerte i hofteskålen. Like etter denne undersøkelsen fikk jeg en følelse av å ha et sår i nærheten av hofteleddet. Etterhvert låste leddet seg litt. Det er vondt når jeg f.eks. sitter på gulvet i kryss. Også når jeg sitter med den ene foten over den andre. Det er også vondt i et ben ved baken til venstre, ca i høyde med haleben. Har så vidt snakket med legen, som sa at det ikke skjedde skader inder røntgen. Men jeg kjente at det stakk til et sted hvor jeg aldri har hatt vondt. Hva gjør jeg nå? Vil ikke ta rønken igjen for å sjekke dette. Hvem skal jeg snakke med, siden legen ikke trodde rønkenstrålene kanskje var for høye.

Kvinne

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, Du har vært i en MR og denne bruker ikke røntgenstråler. Dermed får du heller ingen stråling fra denne. MR bruker et kraftig magnetfelt for å lage bilder. Akkurat hvordan dette skjer er ekstremt vanskelig fysikk og lar seg ikke forklare enkelt, men det er ikke så viktig.


Akkurat hva som har skjedd kan jeg ikke si. Selv om MR bruker et meget kraftig magnetfelt (som faktisk kan trekke inn en bil hvis den kommer for nær) kan dette ikke skade kroppen. Bare i vårt institutt gjør vi daglig rundt 100 MR, og vi har aldri sett at dette har skadet kroppen.


Heller ikke proteser, tannfyllinger eller liknende implatater kan skades av magneten. Pacemaker og hjertestarter kan få elektronikken forstyrret, men de nye pacemakerne er også MR-sikre. Proteser fra før 1980 kan være litt usikre, fordi den gang hadde vi ikke MR og protesene ble laget med innhold av jern eller stål. Disse skal ikke inn i MR, men det er ikke mange igjen av disse lenger.


Det som KAN føre til skade er hvis du har f.eks prosjektiler fra skudd e.l. i kroppen, fordi disse kan være magnetiske. De kan bli varme eller flytte på seg. Piercing som ikke er av god kvalitet kan også være et problem. Personer som har tatt "billig piercing" på ferie i utlandet er vi litt usikre på, og vi har opplevd at det vi trodde var en høykvalitets navlepiercing ble brennende varm - det viste seg at dette var et litt uklart materiale.


Hvis du ikke har noen av disse tingene vil jeg tro at dette er smerte pga liggestilling i maskinen. MR kan ikke skade ledd eller muskler. Ved MR ligger man lenge stille i en trang tunnel, og dette kan gi muskelsmerter.


Hvis du fortsatt har smerter kan det være aktuelt å undersøke dette, eventuelt med en ny MR som faktisk er beste metode. Og husk at det er ingen mulighet at det er MR som har forårsaket disse smertene. Det er ingen stråling fra MR.



mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog



Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-