Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR-beskrivelse av kne

Spørsmål

Hei! Fikk i starten av 2016 påvist Hoffas syndrom i høyre kne. Opererte oktober 2017 fordi det påvirket meg såpass mye. Opererte da lateralsiden. Har siden op slitt en del med smerter på medialsiden, altså motsatt siden av op. Den opererte siden kjennes OK ut, men de mediale smertene ødelegger for mye av opptreningen og fremgangen. Jeg sykler, tar ettbeinspress og bosuball som opptrening. Har ikke sjans å ta leg extensions med vekt. Var kun for en måned siden at jeg klarte å løfte foten med strakt kne liggende, men det blir smertefullt medialt etter noen repetisjoner. Vedlagt ligger to MR-bilder med 3 mnds mellomrom. Her kommer spørsmålene: 1. Jeg skjønner en del, men kan du "oversette" beskrivelsen? 2. Har virkelig alt det her skjedd på 3 måneder, eller har ikke radiologen vært detaljert nok? Og hva er grunnen til at alt det her har oppstått? Operasjon, pre-operasjon, trening? 3. Det står at patella står litt medialt pga hypoplasi, burde ikke patella bli "dratt" i motsatt retning hvis lateralsiden er sterkere? 4. Har det kommet bruskskader pga feilstilling i patella, og burde ikke dette i så fall ha skjedd på medialsiden? Og er grad 2 alvorlig? 5. Det står at patella står litt høyt; betyr det høyt som i "utover" bort fra kroppen, eller høyt som i "oppover", at den ligger nærmere hodet mitt enn det venstre kne gjør? 6. Viktigst av alt; hva kan jeg gjøre med denne feilstillingen i patella (og de mediale smertene)? Er det en måte å "rette opp" patella på? Jeg kan jo ikke fortsette å trene og sjevbelaste for så å lage andre problemer.. Det ble mye tekst og spørsmål, men håper at du kan hjelpe, og i tillegg komme med en second opinion, fordi jeg føler meg rett og slett oversett og bagatellisert av annet helsepersonell. Jeg vil ikke gjøre ting verre eller skape nye skader nå når jeg har brukt tusenvis på operasjon.. Tusen takk!

Kvinne 27
Svar

Hei, du har fått utført to MR-undersøkelser. Som jeg forstår er du operert i oktober 2017, og begge undersøkelser er gjort etter dette - en i desember og en i mars-18.


jeg vet ikke hvor den første er gjort, men den andre ser jeg er gjort på Lillehammer Sanitetsforening revmatismesykehus. De har en såkalt lavteslamaskin som nok er god nok, men ofte vil en vanlig MR vise strukturene bedre. Jeg vet at begge radiologene som har beskrevet dette er dedikerte muskel-skjelettradiologer og meget dyktige.


Jeg kan ikke gjøre en second opinion av dette fordi jeg har bare svarene, men dette er en sammenfatning.


1. undersøkelse: Her beskrives nesten normale forhold, men det nevnes at det kan være forhold etter en skade e.l. Men dette var jo rett etter operasjonen, som du sier var i oktober og MR er gjort i desember. Det er mulig at radiologen som beskrev faktisk ikke har fått beskjed om at du er operert - det er ikke uvanlig at det ikke skrives i henvisningen. Kanskje er dette forandringer som er vanlig kort tid etter operasjon. Det kan man uansett ikke si uten å se bildene.


2. undersøkelse: Her beskrives det at det er gjort en operasjon med delvis fjerning av fettputen. Det er enkelte andre små forandringer også, bl.a chondromalasi som kan være etter skade eller gradvis kommet. Denne er av grad 2, altså er det tilkommet begynnende skade av bruskens overflate (Grad 3 er tydelig skade, grad 1 er bare litt tynn brusk). 


Det beskrives at patella (kneskålen) står litt høyt og medialt. Dette er ikke hypoplasi av muskel men av selve leddflaten. Dermed glir kneskålen lettere over mot den skadede siden (ved en hypoplasi av muskel vil den trekkes mot den kraftigste siden, det er riktig). Høyt betyr oppover (mot hodet), medialt betyr inn mot kroppens midtlinje, altså mot venstre side av høyre kne. Det er jo også her du har vondt, som jeg skjønner. Kanskje er dette noe av årsaken til smerter.


Det er ikke uvanlig at forandringer etter operasjon endrer seg over tid, og uten at jeg kan si det sikkert er nok det mest sannsynlig her. Rett etter en operasjon (tiden avhenger av hvilket organ som er operert) kan ting se VELDIG annerledes ut enn senere. Egentlig er det rart at du har vært til MR bare to måneder etter operasjon. Man venter vanligvis 6 mnd, noe som passer godt med den siste undersøkelsen.Når det gjelder de andre spørsmålene dine omkring hva som skal gjøres med dette må en ortoped svare. Dette er ikke noe vi som radiologer vurderer. Ortopeden som opererte deg kan sikker svare på dette.


Samlet: Det er litt avvik mellom de to undersøkelsene, men dette kan være fordi den første er gjort veldig tett etter operasjonen.Chondromalasi grad 2 er nokså lett grad med begynnende forandringer.  Snakk med ortopeden omkring hvordan man skal forholde seg til disse funnene. Det er vel også en ortoped som har bedt om disse MR-undersøkelsene vil jeg tro. Smertene KAN muligens være koblet til at patella står litt annerledes.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog.