Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR av livmor - dette er ikke noe man kan granske selv

Spørsmål

Har alvorlig helseangst. Tok privat ultralyd av buk for 1 måned siden, og da fant han karnøste i leveren. Pga angst tok jeg MR av lever og øvre abdom hvor det var karnøste- alt annet ok. Så litt på bildene selv og kom nedover mot livmoren. Der innbilte jeg meg selv at jeg så noe oppe på venstre side av selve livmoren på bildet. Har du noe å si her eller? Ser disse bildene normale ut? Jeg tok ultralyd av livmor, eggstokker osv i dag pga legen min kunne kjenne livmoren over symfysen- er veldig tynn og gynekolog mente dette var normalt. Ultralyden viste at alt var normalt- ikke forstørret livmor osv. Hun kunne også kjenne den ene eggstokken min utpå magen, men her fant hun heller ingen cyster osv. ser du noe galt med livmoren min på bildet her, eller det pæreformete som ligger nede ved symfysen? Jeg kan også kjenne godt tarmer på venstre side av magen og av og til rundt navlen- klarer du se noe galt i området der? Hvis det hadde vært noe galt med livmoren, hadde gynekolog også lagt merke til noe på ultralyd? Og når dere sjekker MR bilder, legger merke til ting som man egentlig ikke er sendt inn for å sjekke? Håper du klarer se bildene og at du kan gi betryggende svar. Jeg skulle jo ALDRI sett på disse bildene selv(selvom jeg bare såg i 2 sekund og innbilte meg at jeg fant noe med en gang). Det viktigste er om det er noe på livmoren du ser, og egentlig litt det med tarmene også. Håper du klarer tyde bildene. Hvis ikke håper jeg at jeg kan få sende dem inn igjen gratis, for da kan legen min hjelpe med å finne det bilde han viste meg hvor livmor blant annet var med-da får du eventuelt fortelle hvordan jeg gjør det :)Tror du at hvis det evnt hadde vært noe på livmor så hadde radiologen sagt noe?Og det hadde vell blitt sett på ultralyd? Hvis det ikke er livmor som er på bilde nederst med det jeg mener er symfysen, kan du da se om det som er der er ok? Kan jeg føle meg trygg?Plis ikke bare «kjeft» på meg fordi jeg har angst.

Kvinne 27
Svar

Hei,


Du har fått gjort en undersøkelse av livmor og eggstokker på MR. Dette er en undersøkelse som ikke er noe du kan se på selv. Jeg har sett gjennom bildene og jeg ser bare normale strukturer i bekkenet. Så langt jeg kan si er livmoren normal, men det er vanskelig å si dette ut fra et sett med enkeltbilder. Når vi gransker slike bilder ser vi bildene som et 3D volum vi blar oss frem og tilbake i.


Jeg vet ikke helt hva du tenker på med "pæreformet" struktur. I bekkenet ser jeg normal livmor og urinblære, samt noen tarmslynger. Denne undersøkelsen er ikke gjort for å se på tarmen så den kan jeg ikke si noe om.


MR (tildels også CT) er undersøkelser som må skreddersys mot det man skal se på. Hvis man skal se på livmor og eggstokker er undersøkelsen helt topp, men man man kan IKKE si noe om tarmen. Det samme gjelder når man skal se på gallegangene,da kan man IKKE si noe om f.eks nyrene.


Hvis noe hadde vært galt med livmoren hadde nok gynekologen sett det på ultralyd. Her tror jeg nok du er grundig undersøkt og kan slå deg til ro med det.


Såkalte bifunn ser vi mange av, altså at vi finner noe vi egentlig ikke leter etter. Som oftest er dette helt uten betydning, men noen ganger kan vi finne alvorlige funn som får stor betydning. Et eksempel er at vi leter etter årsak til magesmerter og helt tilfedig finner en svulst i lungen.Så naturligvis sier vi fra om alt som er viktig selv om vi ikke leter etter det. 


Men hos deg tror jeg vi må konkludere med at du er godt undersøkt, og det er ingen spesielle funn som er anmerket.


Jeg vil til slutt kommentere om dette med helseangst og radiologiske undersøkelser. Jeg kan forstå at man har helseangst, fordi mennesker blir syke og dør av sykdom. Så at man engster seg for å bli syk er forståelig. Men husk at desto fler undersøkelser du går gjennom, jo større sjanse er det at man finner noe som ikke egentlig ikke har noen betydning for deg. Så må dette avklares, og så finner man en annen ting osv. Dette har jeg sett flere ganger. Man ender opp med å undersøke 10 uviktige funn som man bare kunnet la være å lete etter.


En annen ting er : Hvor lenge varer en negativ undersøkelse? Hvis alt er normalt i dag, kan du bli syk i morgen? Det er viktig at du har dette klart for deg.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog