MR av lever

Spørsmål

Hei Det hele begynte med litt diffuse magesmerter (ikke et spes sted) og tok kontakt med legen siden jeg tenkte det hadde vart noen uker. Det er ikke spes vondt men merkes flere ganger om dagen. Jeg fikk da skrevet ut ct av abdomen og bekken pluss blodprøver og avføringstest ble skrevet ut. Blodprøvene og avføringstesten var helt fine. Det ble tatt cea som også var normalt. På ct ble d påvist en lesjon som måtte utredes med MR. Legen skrev ut henvisning og jeg ble fortalt over telefon (unilab ved timebestilling) at det vil bli gjort MR med kontrast. Når jeg så kom dit ble det kun gjort MR og jeg antok at det var kanskje ikke behov for d likevel. Enda en gang klartr de ikke å finne helt hva d var og ble innkalt til MR med kontrast. Svaret på den siste MR var heller ikke helt avgjørende og nå har de anbefalt videre henvisning til vevsprøve. Legen har henvist til sykehuset og jeg venter på time. Jeg lurer da på er det noe som kan skje at alle de Mr og Ct ikke klarer å finne ut hva det kan være? Er det noe som kan være alvorlig? Blodprøvene er helt fine men jeg har fortsatt magesmarter spesielt rett under mellomgulvet (ribbeina høyre og venstre side) det varierer hele tiden og ikke et bestemt sted.. Kan det ha noe med den lesjonen i leveren å gjøre? Kan det være kreft? Sender med beskrivelse av ct og MR. Vil vevsprøve gi sikkert svar? Eller blir vevsprøve gjort for å utelukke kreft?

Kvinne 37

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, du har fått utført en CT og MR av lever samt undersøkelse med intravenøs kontrast.


Her er det noe jeg ikke helt forstår. Vanligvis er dette nok til å avklare 99.9 % av alt som måtte finnes i leveren, men her er man usikker. . 


Min første tanke er at dette kan være et såkalt leveradenom, fordi noen nevner at det er fett i lesjonen. Ellers hadde jeg tenkt at dette er et hemangiom - et blodkarnøste. Disse kan vise meget varierende utseende, avhengig av hvor fort blodet sirkulerer gjennom denne. Disse to tingene er hva jeg ville si passer best, men jeg har ikke sett bildene. Ved å se alle bildene under ett er det mye enklere å si noe sikkert.


Jeg tenker at man burde be om å få dette vurdert av en som er spesialist nettopp på lever. Hos oss er det f.eks slik at noen kan mye om lever og mage, andre kan mye om skjelett og muskel osv. Lever kan være litt vanskelig å vurdere, og man trenger en del erfaring for å si noe sikkert om denne.


Kreft er meget lite sannsynlig i din alder, og dette høre ikke ut som en svulst slik den beskrives. Normale blodprøver taler mot kreft. Jeg tror dette er noe helt uskyldig, men forslår at du ber om en revurdering av alle undersøkelsene samlet på et sted. Om du vil gå til sykehus eller privat institutt blir egentlig litt hva du velger, men sjekk at det finnes noen som har noe peiling på leverdiagnostikk. Biopsi synes jeg kan vente litt, da dette jo er et inngrep med behov for bedøvelse etc.


En sjelden gang kommer man ikke til målet med MR eller CT, og da kan nok biopsi være nødvendig. Men dette er etter min erfaring meget sjelden. Noen ganger er vi litt usikre og velger da å kontrollere etter f.eks 6 mnd for å se om noe endrer seg.


Men at dette nok er noe helt uskyldig er jeg nokså sikker på.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog