Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR av kne

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke helt hva du trenger å vite for å forstå svarene på disse MR-bildene, men jeg sier litt i korte trekk hva som ligger bak. Jeg ble meniskoperert i februar 2018 hvor de suturterte menisken med 5 suturer/stifter. Dette viste seg å være mislykket (delvis min feil, da jeg var for ivrig med å utfordre kneet for tidlig). Jeg ble re-operert i november 2018 der planen i hovedsak var å suturere igjen, men siden jeg har vært aktiv med håndball, var det blitt mer ødelagt enn først antatt og ortopeden tok derfor beslutningen om å fjerne den nye skaden, samt det som ble gjort på den første operasjonen i februar. Så i hovedsak er det fjernet en stor del av mediale menisk. Jeg er fortsatt plaget, og har i den anledning vært på ny MR. Jeg får ikke ordentlig svar på hva resultatet sier før i slutten av mars, da ortopeden er bortreist. Derfor tyr jeg hit, i håp om at jeg kanskje kan få en viss anelse av hva jeg har i vente - blir det ny operasjon, kan jeg spille håndball osv. Resultatet sier så: "Status etter partiell reseksjon av mediale menisk. Corpusdelen er avkortet. Skråhorisontal høysignallinje i mediale menisk corpus og bakhornet med åpning mot tibia. Restforandringer etter tidligere ruptur? Laterale menisk, korsbånd og sideligamenter er intakte. Lett benmargsødem dorsalt i mediale femurkondyl. Patellofemoralleddet patellas sener er intakte. Normale forhold i knehasen. R: Postoperative forandringer etter partiell reseksjon av mediale menisk med gjenværende signalforandringer i corpus og bakhornet, konferer tekst. Lett benmargsødem dorsalt i mediale femurkondyl.". Håper du klarer å forklare med et mer norsk språk hva dette betyr :) Legger ved noen (dårlige) bilder fra MR, da det kanskje kan være til hjelp? Takk på forhånd!

Kvinne 19
Svar

Hei,


Du har fått utført en MR av kne. Jeg kan oversette hva som er ment med beskrivelsen, men jeg som radiolog kan IKKE si noe om hvordan du skal forholde deg videre og hvordan du skal trene deg opp. Dette må en ortoped gjøre, da mange andre ting enn MR-bildene spiller inn her.


De 3 bildene du har lagt ved viser ikke mye, men jeg kan se at det er forandringer i menisken. 


Det som beskrives her er følgende: "Status etter partiell reseksjon av mediale menisk. Corpusdelen er avkortet. Skråhorisontal høysignallinje i mediale menisk corpus og bakhornet med åpning mot tibia. Restforandringer etter tidligere ruptur?" - Med dette sier radiologen at man kan se at det er gjort en delvis fjerning av menisk. Linjen som er beskrevet i mediale menisk tror man kan være en gammel skade. At du er aktiv med håndball støtter at du kan ha hatt en lett skade før.


 "Laterale menisk, korsbånd og sideligamenter er intakte" og "Patellofemoralleddet patellas sener er intakte. Normale forhold i knehasen" beskriver normale forhold ved disse strukturene.


"Lett benmargsødem dorsalt i mediale femurkondyl" - dette betyr at det er litt reaksjon i leddflaten mellom lårben og kne, på siden hvor menisken er fjernet. Dette kan være etter kirurgi, men kan også være tegn på en overbelastning eller ny lett skade. Benmargsødem sier ekstremt lite, og kan komme fra svært mange ting. 


De konkluderer med at man ser forhold etter kirurgi som du kjenner til samt at det er benmargsødem uten at man vet årsak. HVis du har smerter i kneet kan dette godt være pga ødemet.Så hva skal du gjøre videre? Det må nesten en ortoped svare deg på. Vi som radiologer kan ikke si så mye om det, og uten å vite mer om tester, andre funn etc ville jeg ikke våge meg på å gi noe råd om dette.Jeg må tilslutt beklage at det har tatt lang tid å svare deg, dette skyldes dataproblemer hos meg.Mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-