Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR av kne og slitasje

Spørsmål

Hei , Jeg er en kvinne på 30 år. For cirka 7 år siden fikk jeg diagnose Reaktivt artritt og da hadde jeg skikkelig vondt og hevelse i begge knærne mine, men mest i det venstre. Fra hjemlandet mitt fikk jeg forskrevet Salazopyrin 500 mg x 4 tabletter per dag. Jeg har gått på denne medisinen i omtrent 4 år sammenhengende. I de siste 3 årene har jeg ikke tatt Salazopyrin eller andre medisiner og revmatiske blodprøver var fine. Men for 2 måneder siden har jeg merket litt hevelse i det venstre kneet og vondt. Etter det tok fastlegen min revmatiske blodprøver ag prøvene ser perfekt ut. Så tok jeg MR og fikk svar bare slitasje. Svar fra legen: MR Kne venstre Teknikk: 1,5 T, coronale, sagittale og transversale PD fettsupprimert og sagittale PD. Patella er minimalt medialisert. Det ses beskjeden ødemforandringer i øvre laterale delen av Hoffas fettpute. Forandringen indikere friksjonssyndrom mellom patellasenen fremre begrensning av laterale femurkondylen. Det foreligger en liten chondral defekt posteriør i den mediale tibiale kondylen med beskjeden subchondral cystisk forandring. Moderat hydrops. Intakte menisker, korsbånd, kollateralligamenter, popliteussenen og tractus iliotibialis. Normal benmargssignal. Bevart leddbrusk femoropatellært. R: Mulighet for friksjonssyndrom mellom patellasenen og fremre begrensning av laterale femurkondylen. Minimal medialisert patella. Chondropati posteriørt i den mediale tibiale kondylen. Moderat hydrops. Kfr tekst. Spørsmålet mitt er: I hvilken grad har jeg slitasje ( 1,2 eller 3)? Er det noe mer som jeg bør være OBS på? Er det noe alvorlig?

Kvinne 30
Svar

Hei,


Det er mange årsaker til man kan utvikle slitasje i kneleddene. Overvekt, skader og familiær belastning er de vanligste, men også ved artritt kan det oppstå slitasje. Ved reaktiv artritt er dette mer sjelden, fordi reaktiv artritt vanligvis kommer som en episode etter infeksjon, skade eller slikt. Artrose er mer vanlig ved reumatoid artritt som er en kronisk tilstand.


Du sier at du har gjort MR pga av knesmerter og fått påvist "slitasje". Men i det svaret du har fått er det noe annet som er viktig, og det er funnet av friksjonssyndrom mellom patellarsene og lårbensleddflaten. Dette er en vanlig grunn til smerter hos unge aktive personer, og er IKKE slitasje. Det som skjer er at lårmuskulaturen ikke trekker jevnt i senen mot kneet. Lårmuskelen som strekker benet er delt i 4 (musculus quadriceps eller "4 hoder"). Hvis den indre og ytre ikke trekker likt og "i samspill" kan fettputen over kneskjellet (Hoffas fettpute) bli klemt og irritert. 


Så slik jeg leser dette er slitasje et lite problem hos deg. Du har lett chondropati som betyr at brusken er litt slitt, og det er jo egentlig en slags slitasje. Men dette virker å være sparsomt, og sannsynligvis er hovedproblemet dette med friksjonssyndrom.


Behandlingen av dette kan ta tid men nesten alle blir bra. En fysioterapeut eller manuellterapeut kan hjelpe deg med dette, men en anerkjent kur er NSAID (Ibux) sammen med at man taper muskelen slik at trykket avlastes.Slike funn er ikke alvorlige, men MR bør gjøres fordi av og til kan alvorlige tilstander gi smerter. Men hos deg er diagnosen klar.


Gradering av slitasje gjorde man før på røntgen, men nå bruker man ikke egentlig noe spesielt system for dette. På MR bruker man ofte lett, moderat og uttalt artrose, men her spiller mange ting inn. Lett atrose på MR kan være mer plagsomt enn uttalt artrose, dette avhenger av masse annet enn MR-funn. Det største problemet med artrose er at det som regel ikke kan bli bedre. Man kan stoppe den eller operere inn protese, men å helbrede artrose er meget vanskelig. Men friksjonssyndrom kan helbredes.


Jeg foreslår at du kontakter en manuellterapeut og tar med deg bilder og svar. Jeg tror du skal kunne få god hjelp for dette. Her er nok ikke slitasje det viktigste.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog