MR av hjernen

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 22 år som i snart to uker har hatt sterk kvalme bakerst i halsen. Følelsen kan best beskrives som trangen til å måtte spy, uten å faktisk kaste opp. Symptomene har blitt flere etter hvert, og nå føler jeg meg periodevis litt svimmel, i tillegg til at jeg av og til opplever korte hodepiner, på bare noen sekunder, i venstre tinning. Jeg har tidligere aldri hatt hodepine. Kvalmen er så og si konstant, og de andre symptomene kommer og går litt. Det er ikke noe spesielt verre på morgenen enn ellers på dagen. Jeg er svært bekymret for at dette er symptomer på alvorlig sykdom, og engster meg da mest for hjernesvulst. Dro til legen med symptomene, men han nevnte ikke en gang muligheten, så det ble med blodprøver, urinprøve og kvalmedempende Afipran. Alle prøvene var fine. Beskjeden var å komme tilbake dersom kvalmen fortsatte etter en uke. Angrer litt på at jeg ikke tok opp bekymringen rundt hjernesvulst, men føler meg så til bry dersom det ikke skulle være noe. Jeg har aldri opplevd slike symptomer, og kvalmen er såpass graverende at den bekymrer meg, da jeg ikke har noen andre symptomer som kunne forklare den (eks. mage/tarm-problemer osv.). Spørsmålet mitt er om denne sterke kvalmen sammen med de andre symptomene kvalifiserer til en MRI-undersøkelse av hodet, og om du som sådan mener jeg burde ta en slik undersøkelse. Kan du av erfaring si om symptomene mine er suspekte ihht. mine bekymringer?

Mann 22
Svar

Hei,


Dette synes jeg er en god grunn til å ta en MR av hodet. Jeg tror lite på ondartet hjernesvulst, da alderen din taler mot dette. Men det kan være andre ting som kan avklares med MR.


F.eks finnes det en del godartede svulster som kan trykke på nerver og gi svimmelhet/kvalme. Disse er ikke farlige men kan være nokså plagsomme.


Muligheten er også at man ikke finner noe galt. Men da kan man i større grad slå seg til ro med at dette kan være noe som av og til opptrer.


Jeg foreslår at du får din lege til henvise deg til en MR av hodet. Om symptomene dine tyder på det ene eller andre går litt utover hva jeg kan si noe om.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog