MR av buken - oppfølgende spørsmål

Spørsmål

Hei! Takk for svar av MR bildene jeg sendte deg. Det var bare en ting jeg stusset på. Du skrev at jeg hadde noen tarmslynger i bekkenet, er det normalt? Og tarmslyng er vell farlig? Tenkte du at noe av det du såg med tarmene der var unormalt? Nå må jeg bare spørre for ble forvirret siden jeg har hørt tarmslyng er farlig. Vet ikke helt om jeg fikk fram riktig heller. Men jeg har altså ikke tatt MR av livmor. Jeg tok i hovedsak MR av øvre abdom (lever, gallegangen, nyrer, milt osv). Men ser jo at flere av bildene er tatt slik at mange andre ting også viser. Var derfor jeg spurte om livmor siden jeg så at den viste på noen av bildene, men de har nok ikke fått masse 3D bilder av den. Uansett- er det du ser av tarmene her normalt da? Jeg ble jo bare stresset. Og du ser ingen unormal flekk eller noe på livmoren? Tror du du de hadde sett hvis det var en kreftsvulst i magen? Leste at tarmslyng kan være kreft og vet tarmslyng på opereres. Kanskje du bare mente det faktisk var tarmer der? Håper du hvertfall kan svare om det ser ok ut og at du ikke ser noe svulst. Livmoren ligger da ok plassert også? Selvom jeg kan kjenne den over symfysen? Og igjen: ser du noe farlige tarmer som kan minne om kreft? Vet det ikke er det jeg sjekket, men med helseangst henger man seg opp i mange svar dessverre. Takk for godt formulert svar på sist spørsmål, håper jeg slipper spørre mer nå!

Kvinne 27
Svar

Hei,


Med tarmslynger mener jeg bare normale tarmer. 


"Tarmslyng" er en alvorlig sykdom som skyldes at tarmen er blokkert, og avføring og luft kan ikke komme gjennom. Men dette var ikke hva jeg mente. Uttrykket "tarmslynger" brukes for å betegne normale tarmer som ligger slik de skal i magen. Tarmen er ikke et rett rør, men ligger slynget frem og tilbake i magen. Det er riktig at en kreftsvulst kan blokkere tarmen og gi tarmslyng, men dette er ikke det vanligste. 


Som jeg sa sist er dette ikke en undersøkelse som er egnet til å se på tarmen. Når det er sagt ser jeg ikke noe som tydelig er galt.


Jeg tror du skal slå deg til ro med at disse bildene er normale. Hvis det hadde vært en kreftsvulst skulle denne komme godt frem på bildene. Dette er jo nettopp det vi typisk leter etter.


Husk også at kreft er uvanlig under 40-50 års alder. Kreft i din alder er meget sjelden.



mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog.