Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR- undersøkelse av hele ryggen

Spørsmål

Hei, Jeg har hatt problemer med brennende føtter siden slutten av tenårene. Brenningen og smertene startet etter at jeg hadde gått eller stått mye. Jeg er 37 nå og det har gradvis blitt verre. Nå har jeg konstant brenning og smerter under begge føttene, det også en kribling under føttene hele tiden. Smertene/brenningen blir mye verre hvis jeg står eller går og da begynner også anklene å verke. Jeg har også en konstant tyngdefølelse i både lår og legger så det å bevege seg føles veldig tungt ut. I tillegg har jeg mye smerter i korsryggen, spesielt gjelder dette om morgenen. Om morgenen er det fryktelig vondt, så vondt at jeg kan ikke sove videre hvis jeg våkner etter å ha sovet 6-7 timer. Jeg tar ikke noe smertestillende da paracet ikke har noen effekt. Har tidligere tatt MR av begge føttene uten funn av noe som helst utenom en liten cyste og litt ødem. Jeg har tatt MR av hele ryggsøylen for 2 uker siden, men det er sommerferie så det tar så lang tid å få svar så derfor lurer jeg på om du kan se noe på bildene som ikke er som det skal? Nevrologen jeg går til lurer på om det er noe i nakken eller ryggen som er problemet. Jeg har tatt EMG-test rett før sommeren ettersom fastlegen min lurte på om det er en form for nevropati, den var negativ.

Kvinne 37
Svar

Hei,


Du har tatt en MR av hele ryggen. De bildene du har lagt ved er av god kvalitet, men er dessverre ikke sortert. Det gjør det vanskelig å bla gjennom for å se forandringer som skjer fra ett snitt til neste.


Når det er sagt kan jeg si følgende:


Jeg ser ikke noe åpenbart galt i nakken. Jeg må ta forbehold om små ting i de såkalte rotkanalene, som er der hvor nervene går ut gjennom virvelen. Her må man ofte se 3 bilder på en gang (front, side, nedenfra) for å plassere små funn.


I brystryggen ser jeg heller ikke noe spesielt, men samme forbehold må jeg ta her.


I korsryggen ser jeg at skiven mellom 5. virvel og halebenet er litt lav. Den buker baktil, men jeg ville ikke kalle dette skiveutglidning. Nå er det slik at i visse tilfelle kan dette likevel gi symptomer, fordi nerven irriteres av litt lite væske mot skjelettet. Så spesielt ved anstrengelse kan ting som ikke ser spesielt tydelig ut likevel gi symptomer. Derfor ser en aldri bare på MR, men også på funksjonstester. Jeg synes likevel at dette var lite. Jeg ser heller ikke at ryggmargsnervene virker irritert.


Så noen store funn er det ikke. Nevrologen må sammenholde eventuellt små funn med symptomene og deretter se hva man kommer frem til. Og husk at man ikke finner noe galt er også et funn.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog.