Mammografi

Spørsmål

Kul i brystet, mammografi. Hei. For 6 år siden vokste det fram en godartet cyste på 6x7 cm i det ene brystet mitt, som ble tappet med nål etter ultralydundersøkelse. (Jeg var på et privatsykehus i Bangkok.) Nå har jeg en 2x3 cm kul på samme side av brystet, og jeg antar at cysten har kommet tilbake. Gynekologen min har kjent på den og tror også at det bare er en cyste, men har likevel henvist meg til klinisk mammografi av begge bryst og ultralyd av det ene brystet etterpå. Jeg er skeptisk til mammografi pga. stråling og økt kreftfare, og jeg har lest om mange som har hatt brystsmerter i lang tid etterpå. Og klinisk mammografi er vel mer skadelig enn mammografiscreening siden det tas flere røntgenbilder? Jeg bor for tiden i USA, og tenker at sykehusene her vil tjene penger på å gjøre så mange undersøkelser som mulig. Jeg ønsker kun å ta ultralyd, men her må man først ta mammografi, hvis man er over 30. Hva ville man gjort i Norge i et slikt tilfelle, hvis man tror det dreier seg om en cyste? Er ultralyd av brystet og eventuell nåleprøve tilstrekkelig for å avgjøre om det er en godartet cyste? Hva anbefaler du at jeg gjør?

Kvinne 43
Svar

Hei, her har du fått påvist en kul i brystet. Enhver kul skal undersøkes med klinisk mammografi, dvs mammografi, UL og ev. nåleprøve. Å avvike fra dette er noe man skal ha svært gode grunner til, og det er gitt flere advarsler fra Helsetilsynet til leger som har latt være å gjøre dette. Dette er fordi man kan ikke si på forhånd om dette er kreft eller ikke. Dette er nok til å fastslå om kulen er kreft eller ikke.


Så er naturligvis sjansen størst for at man ikke finner noe. Men da har man utelukket alvorlig sykdom. I et slikt tilfelle skal man uansett ikke tenkte på stråling. Den er forøvrig forsvinnende lav ved mammografi. Cancer.org, den amerikanske kreftforeningen, anslår dosen til ca 0.4 mSv (milliSievert - måleenheten for stråling i medisin). Dette er det samme som et røntgenbilde av lungene. Til sammenlikning får man 3.5 mSv årlig bare ved å bo i Norge - den såkalte bakgrunnsstrålingen.


Norge og USA følger de samme reglene her. Det er såkalt tripppeldiagnostikk som jeg har nevnt over som gjelder. Hva enkelte private institutter gjør vet jeg jeg ikke, men sykehusene er pålagt å følge retningslinjene. Hvis du går til lokalt sykehus vil du få korrekt behandling.


Til det du anfører om din mor: Noen ganger er mammografi negativ, andre ganger er UL negativ. Det er derfor man gjør begge - alltid.


Oppsummert: Du skal ha en klinisk mammografi som inneholder mammografi, UL og ev finnålsbiopsi. Det er det korrekte her. Strålingen er ikke viktig i denne sammenhengen.


Og vær så snill: ikke les ukritisk på nett. Mange skriver anekdoter og rykter uten tanke på hva som er korrekt. Hold deg til kilder som Statens Strålevern, Cancer.org, American College of Radiology etc.Vi som radiologer sliter hver dag med å avkrefte slike rykter og usanne historier. 


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog