Jodmangel og CT

Spørsmål

Hei Jeg har vært plaget med magesmerter over mange år, og diverse andre plager. Kompleks tilstand i følge fastlegen, godt utredet, og noe behandlet, men likevel plaget og derav ikke funnet endelig årsak til smerter og plager. Ved akutte nye og andre magesmerter ble det nå tatt CT abdomen med kontrast, hos Unilabs. På skjema krysset jeg av for ikke å være under behandling eller planlagt kommende behandling av jod mangel. Jeg fikk påvist jordmangel 2018 på bakgrunn av døgnurin og har siden det spist naturlig jod tabletter kjøpt på helsekost. Ble anbefalt å prøve flytende jod og hadde faktisk brukt dette uken før jeg tok CT, 1% høyoppløst Jod i etylalkohol. Kan dette ha medført konsekvenser for resultatet av CT som tilsa normale forhold?

Kvinne 51
Svar

Hei, det er en del misforståelser omkring dette med jodmangel og CT-kontrast, også blant helsepersonnell. 


For å ta ditt spørsmål først: Nei, dette har ikke gitt noen innvirkning på undersøkelsen. Grunnen til dette er at den jodkontrasten vi gir deg brer seg i blodet, og det vi ser er jod som ligger i blodårene og sirkulerer gjennom organene dine. Uansett om du har jodmangel eller for mye jod så kan ikke dette påvirke hvordan kontrasten brer seg gjennom blodet.


Grunnen til at vi spør om dette er at ved jodmangel som IKKE er under behandling kan skjoldbruskkjertelen (som er der hvor jod brukes mest) være nærmest tom for jod. Så hvis vi da gir jod i kontrast kan skjoldbruskkjertelen "suge" til seg jod, og dette KAN føre til at blodtrykk og puls stiger kraftig en kort periode. Jod er på en måte "drivstoffet" for stoffskiftet vårt, og kan sette stoffskiftemotoren vår i høygir - dermed får man høy puls og høyt blodtrykk. Det er sjelden farlig, men kan være veldig ubehagelig.


Så denne undersøkelsen har ikke blitt påvirket av dette. Hvis det er påvist normale forhold så kan du regne med at dette stemmer.



mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog