Ikke alle undersøkelser gir stråling

Spørsmål

Jeg er en dame i 40 årene som av ulike helseplager har tatt en del undersøkelser, og er nå bekymret for at jeg har tilført kroppen min «for mye» stråling. Jeg skal skissere opp: 2012- MR hode og røntgen thorax 2015- MR hode 2016- MR hode, nakke og korsrygg. Ultralyd bukorganer. 2017- CT bekken med kontrast. Ultralyd bukorganer. MR nakke og korsrygg. 2018- røntgen thorax Ultralyd bukorganer. 2019- CT hals uten kontrast. I tillegg har jeg tatt mammografi og ultralyd hvert 3 år, samt ultralyd ved gynekologiske undersøkelser ved behov. Alt er gjort i Norge på trygge private klinikker. Nå er jeg redd for at jeg har tilført kroppen min for mye stråling. Kan du skrive litt om det. Hva er evt senskader og kreftrisikoutvikling ? Takk for svar!

Kvinne 45

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


Du har gjennomgått noen undersøkelser ser jeg. Men de fleste av disse har ikke gitt noe stråling. 


Først litt om hvordan vi måler stråling. Stråling fra medisinske undersøkelser måles i Sievert eller Sv. Men 1 Sv er en meget høy dose, og fra CT og rtg snakker vi om millisievert eller mSv - 1/1000 Sievert.


Statens Strålevern har publisert disse grenseverdiene:


Årlig bakgrunnsstråling (altså det du får ved å gå rundt hver dag) er 3.5 mSv

Dose for de som jobber med røntgenstråling 20 mSv

Grense for stråling mot gravid og foster 100 mSv

Midlertidig sterilitet hos menn 500 mSv mot testiklene

Strålesyke 1-3 Sv

50 % dødsfall 4-5 Sv

Sikkert dødelig (antar vi, da har vært noen unntak) over 8 Sv


De høyeste dosene vi kjenner til var etter Tsjernobylulykken hvor noen av de som jobbet med å slukke brann fikk opp mot 30 Sv.


En vanlig CT av hals gir mellom 2 og 5 mSv. Av buken litt mer, kanskje rundt 6-8 mSv. Mammografi gir en ekstremt liten dose, rundt 0.5 mSv. Det samme ved vanlig røntgen.


Ultralyd gir INGEN stråledose. Denne bruker lydbølger som reflekteres forskjellig fra forskjellige vev i kroppen, og en datamaskin danner et bilde av dette. Ekkolodd og sonar som brukes av båter er samme prinsipp.

MR gir heller ingen stråledose. Denne metoden bruker et svært kraftig magnetfelt til å få kroppens atomer til å avgi et signal som vi kan fange opp (enkelt sagt, det er ekstremt komplisert fysikk bak dette). Forskjellig vev avgir forskjellig signaler og sykt vev annerledes enn friskt vev. 


På grunn av magnetfeltet må manta noen forholdsregler ved MR, som f.eks at man ikke kan ha pacemaker eller ha med metallobjekter inn i maskinen. Men den avgir ingen stråling. Det anbefales ikke at gravide i 4-6 måned gjennomgår MR, men det er bare fordi MR er relativ ny og vi vet foreløpig for lite om påvirkning på foster. Det er tross alt ikke så mange gravide som undersøkes med MR, men for alle andre er metoden helt trygg.


Så du har kun gjennomgått 1 røntgen thorax (0.5 mSv), 1 CT bekken (halvparten av en CT buk som gir ca. 3-4 mSv), 1 CT hals (ca 3 mSv) og 3 mammoundersøkelser (3x 0.5 mSv). Samlet kommer vi på max 9 mSv. Det er under halvparten av hva vi som jobber med dette kan ha på 1 år. Dette er fullstendig ufarlig.


Noen sier at av hver 10000 eller 100 000 undersøkelser som gjøres er det 1 person som dør av kreft utløst av medisinsk stråling. Det er mulig det stemmer. Men husk at av alle mennesker er det 30% som dør av kreft. Så din sjanse for å dø av kreft UTEN  røntgen er 30 %. MED røntgen får du altså 1/10 000 sjanse høyere ( 1 av 10 000 dør av det), og sjansen for å dø av kreft MED røntgen er altså økt fra 30.000 til 30.001%. Det er ikke målbart. Husk også at røntgenundersøkelser gjøres for en grunn. La oss si at du skal utredes for å finne ut om du har lungekreft. Hvis vi gjør en CT og finner en liten svulst, så er din overlevelsessjanse 95 %, selv om vi har gitt deg stråling. Men hvis vi IKKE undersøker fordi vi vil spare deg for stråling kan denne lille svulsten vokse fra stadium 1 (overlevelse 95%) til stadium 4 hvor bare 5-10 % overlever. Dette må man også ta med i betraktningen.


Det du har gjennomgått er HELT ufarlig. Dette skal du ikke bekymre deg for. Og må du senere gjennom flere undersøkelse, så husk at sjansen for å ta skade av å IKKE gjøre undersøkelsen er høyere enn å gjøre det - alltid.



mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog


Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn