image: Hva betyr svaret på CT-undersøkelsen min av mage og bekken?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva betyr svaret på CT-undersøkelsen min av mage og bekken?

Spørsmål

Etter ct av abdomen og bekken ba jeg om å få tilsendt kopi av røntgensvar . Kan du forklare dette litt mer forståelig?

Lavattenuerende lesjon i leversegment 2. Cortical cyste nedad i høyre nyre. Lett fortykket venstre bu yre som tidligere.

Jeg har hatt kreft i livmor, eggstokk og fjernet alt for tre år siden, så jeg blir litt engstelig, men ingen har forklart meg hva disse bildene viser, så jeg vet ikke hva jeg skal tro..

Kvinne 63

Kvinne 63
Svar

Hei,

Det som du nevner ovenfor er typiske den såkalte konklusjonen på CT-undersøkelsen. Dette er et sammendrag av de viktigste funnene. Jeg må også si at jeg ikke har sett bildene, og dette blir min tolkning av hva radiologen som beskrev bildene har ment. Selve beskrivelsteksten kan inneholde mer informasjon.

Først sies det "lavattenuerende lesjon i leversegment 2." Leveren er inndelt i 8 segmenter for å lettere lokalisere funn i leveren. "Lavattenuerende" betyr bare at lesjonen som er funnet er mindre tett enn leveren ellers. Det sies ikke noe om hva man tror at dette er - det er etter min mening en mangel ved beskrivelsen. Man bør iallefall si noe om hva man TROR dette kan være. Her kan jeg dessverre ikke hjelpe deg.

"Cortical cyste i høyre nyre nedad" - Dette er et vannfylt hulrom i nyren. Slike er ekstremt vanlig, og over 50-60 år er dette faktisk normalt. Dette er ikke noe man skal engste seg over.

"Lett fortykket binyre som tidligere" - binyren er et organ rett over nyren, som produserer bl.a. adrenalin. Disse kan av og til være litt fortykket, uten at dette har noen betydning. Spesielt når det er uforandret er det høyst sannsynlig uten betydning.

Jeg vil anbefale at du kontakter den avdelingen som har beskrevet dine bilder, og får en vurdering av hva man mener med "lavattenuerende lesjon". Akkurat dette svaret hjelper ingen, man MÅ kunne forvente at man iallefall kommer med en mening om hva dette er. Det kan du eller din lege helt klart forlange.

Beklager at jeg ikke kan si noe mer enn dette.

mvh

Bjørn Løndalen

Radiolog