Hørselsskade ved radiologiske undersøkelser

Spørsmål

Hei, Jeg har tinnitus og har blitt henvist av min ØNH til ultralyd av hals. Jeg kom over denne (gamle) artikkelen ang hørselskade ved bruk av ultralyd hos tannlege: http://www.tannlegetidende.no/i/2003/17/dntt-84619 . Kan ultralyd, i den form som benyttes på hals, fremkalle skader på cellene i det indre øret og på den måten gi permanente hørselskader da det er ganske nært øret? Har det vært noe forskning på dette? Jeg har lest at radiologer også jobber med ultralyd så jeg tok en sjanse å håpet du kunne svare på dette. Jeg har også et annet spørsmål knyttet til min hørsel og MR. Jeg ble anbefalt å sjekke kjeve hos tannlege og kom over en som sier de tar MR for å sjekke slikt. Er det forskjell på MR maskiner? Stemmer det at disse bråker en del og at det i små tilfeller kan oppstå hørselskade dersom man ikke får adekvat hørselsvern? Info ang behandling av kjeve med MR hos denne tannlegen: https://www.tanntor.no/tannregulering. Jeg ville gjerne høre med en spesialist for å vurdere om dette er noe jeg ønsker å gjøre grunnet følsomhet for lyd (pga lydskade). Det var et lite dilemma om jeg skulle henvende meg til ØNH grunnet hørsel, eller Radiolog da dette handler om ultralyd og MR. Håper jeg har vært detaljert nok.

Kvinne 31
Svar

Hei,


Dette er en problemstilling jeg aldri har hørt om ved ultralyd brukt av radiologer. 


Jeg kan tenkte meg at ultralyd brukt hos tannlege kan ha en mulighet til å påvirke hørselen, fordi lyden kan overføres via tennene til skallen og etterhvert øret. Du kan selv prøve hva som skjer ved å ta en stemmegaffel eller liknende "lydmaskin" og sette på en av tennene. Lyden blir svært høy. 


Ultralyd brukt av radiologer brukes på bløtvev. Den energien som ikke reflekteres til sonden - og lager bildet - blir absorbert i vevet og "forsvinner" - det blir en minimal varme som ikke kan hverken måles eller sees. Vi snakker om under 1 % av en grad C.


Dessuten kan jeg tenke meg at denne maskinen man snakker om i artikkelen du linker til har en nokså høy energi, denne skal jo tross alt løse opp tannsten med ultralyd. Det krever noe energi. I sammenlikning er nok de maskinene som brukes til diagnostikk ganske svake.


Jeg kan ikke på noen måte tenke meg at Ultralyd av hals skal kunne føre til hørselsskade. med det antall ultralyd hals som gjøres hver dag bare i Norge måtte vi ha hørt om mange tilfeller, men jeg finner ingen publiserte artikler. Faktisk finner jeg bare - med unntak av den kasuistikken du nevner - en enkelt artikkel fra tannmedisinen også, og den er fra 1976.


Når det gjelder MR er det riktig at den bråker. Årsaken til dette er magnetfeltet som forstyrres av en radiopuls, som gir oss det bildet vi bruker. Det som skjer er det samme som hvis du slår av en forsterker med lyden høyt på. Da kommer det et "smell" i høyttaleren.


Ved en MR bruker du et hørselsvern, som er meget godt dempende. Jeg har selv vært i MR mange ganger for å teste sekvenser og prøve ut maskiner, og jeg har aldri merket noe annet enn en lett støy som absolutt ikke er plagsom. Uten hørselsvern kan det nok bli nokså bråkete.


Det er ikke vesentlig forskjell mellom forskjellige typer MR-maskiner, men typen undersøkelse kan nok gi noe varierende grad av bråk.


Om man skal gjøre MR eller CT for å se på kjeveledd blir en vurdering. Hvis man skal se på feilstilling, slitasje etc er ofte CT best, Ved låsning i kjeven og uklare smerter vil nok ofte MR være bedre. Men dette blir noe man ser på før man setter opp time. Jeg regner med at du ikke skal ha MR hos tannlegen. Enkelte tannklinikker har MR, men dette er nesten alltid såkalte lavfeltmaskiner og billedkvaliteten på disse er ikke noe jeg kan anbefale - ofte blir dette for dårlig til å si noe sikkert.


Jeg ønsker deg lykke til med undersøkelse og behandling.



mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog