Hemangiom i virvel er meget vanlig

Spørsmål

Hei! Jeg har fått en henvisning til MR av lumbosakralkolumna og bekken. Dette på grunn av at jeg har fått nummenhet i underlivet på venstre side. Har også hatt noen typer autonom dysfunksjon ifbm det, men ikke inkontinens. Har også hatt smerter i ryggen omtrent på høyde av L4, uten at jeg tror at dette nødvendigvis har sammenheng. Vet at det er cirka på det nivået jeg har hatt vondt fordi jeg har tatt spinalpunksjon på det nivået og vet derfor omtrent hvor L3-L4 ligger på meg. Sendte inn et spørsmål for ikke så lenge siden angående et hemangiom på L4 ryggvirvel. Spurte om det var et atypisk hemangiom og tror at du bekreftet det, men forsto ikke helt. Tingen er at den er hyperintens på T2 og litt mørk på T1, istedenfor hyperintens på både T1 og T2 som jeg har forstått at er vanlig for typiske hemangiomer. Ifølge denne artikkelen; Norske erfaringer med vertebroplastikk av Ida sletteberg er atypiske hemangiomer hemangiomer med lavsignal på T1. og høysignal på T2-vektede bilder. Slik jeg har forstått det så er denne typen hemangiomer hyppigere symptomatiske, vokser oftere og er noe vanskeligere å differensiere fra andre typer lesjoner. Ettersom jeg har mistet det forrige svaret fra deg og gjerne skulle ha gitt det videre til legen ifbm med den nye undersøkelsen, så spør jeg her igjen. Ønsker gjerne bekreftelse på at det hemangiomet på L4 er et atypisk hemangiom ettersom det har høysignal på T2 og normal til lavsignal på T1 (synes det ser bittelitt mørkt ut). Det er mulig at opplysning om det har noe å si iforhold til ventetid på undersøkelsen blant annet. Lurer også på hva den hvite 'kulen/flekken' utenfor venstre eggstokk er (på bilder med blå pil), om det er mulig å si noe om det ut i fra bildene. Takk på forhånd for svar.

Kvinne 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


Som jeg svarte deg sist er dette et klassisk hemangiom. Ordet "atypisk" brukes ikke om at dette er avvikende på noen måte, men at det ikke viser det klassiske signalet med høyt signal både på de såkalte T1 og T2-sekvensene. Årsaken til dette er mange, men ofte skyldes det at sirkulasjonen gjennom hemangiomet er langsommere, eller at det er mer kalk og mindre blodkar.


Det finnes ondartede hemangiomer - såkalte hemangiosarcomer. Men disse er uhyre sjeldne og gir raskt symptomer og sprer seg hurtig. Det er nærmest umulig at det som vi ser her er et slik. 


Det finnes også bencyster i virvlene, og de kan vise litt varierende signal ettersom innholdet kan variere. Noen har blod, noen innholder protein og noen inneholder luft eller ren væske.


Det du har satt en blå pil på kan jeg ikke si noe om. Det kan være en del av eggstokken med cyste, det kan være en liten andel av tarm eller urinblære, det kan ev. være litt fri væske i bekkenet som er helt vanlig i din alder - det kommer av eggløsningen. 


Men det vi ser i L4 er nok høyst sannsynlig et hemangiom. Om det er atypisk eller typisk er vanskelig å si, jeg ville kanskje sagt atypisk ut fra lavt T1 - signal. Men som sagt - dette sier ikke noe annet enn at det ikek er høyt signal på T1.



mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-