Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Funn på MR

Spørsmål

Hei. Kan du vurdere beskrivelsen på vurderingen, der det var noen unormale funn? Tok den første fra april privat, så dermed hadde han ikke den. Problemet gjelder gynge følelse. Hatt noe hodepine osv nylig utenom gyngingen er jeg tidligere helt frisk. Vart i 3 mnd. En ØNH lege jeg har vært hos, snakker om krystallsyke, eller vestibulær migrene. Men disse synes vel ikke på MR?

Mann 23
Svar

Hei,   som jeg ser har du fått gjennomført to MR undersøkelser. Den ene av disse viser tydeligvis helt normale forhold.  På den andre ser jeg at det er beskrevet enkelte små " periventriculære hvitsubstans lesjoner".  Det kan dermed se ut som det er forskjell mellom disse to, men det er jeg ikke sikker på. 


Hos alle friske mennesker kan man finne små slike forandringer som ved siste beskrivelse nevner. Dette har ingen betydning for der, og er normal forandring som kommer med økende alder. Som en tommelfingerregel sier man at man kan ha en slik er fylte 10 år. I de tilfeller kan altså finne to til tre slike uten at dette har noen betydning.  


Siste beskrivelse nevner ordet " demyeliniserende lesjoner". Når man benytter dette tenker man vanligvis på MS. Det beskrives at dette ikke er helt typisk for det som finnes, og dessuten er ikke symptomene som kun angir heller typisk.  Jeg oppfatter dette som normale forhold for alderen, og det at en radiolog beskriver mens en annen ikke gjør er nok bare uttrykk for hva man velger å ta med. Ikke alle beskriver typisk normale funn, mens andre (deriblant meg) gjør ofte dette. 


Riktignok har siste radiolog beskrevet at dette ikke helt vanlige i denne alder, og dermed bør man nok gjøre en kontroll - f.eks. om 1 år.  Krystallsyke er en mulighet, men dette ses ikke på MR. Dette diagnostiseres hos øre-nese-hals lege med klinisk undersøkelse. Det samme gjelder migrene, som nærmest aldri viser noen funn.  


Jeg foreslår at funnet kontrolleres med MR om 1 år, i samråd med fastlege og eventuelt ØNH. Så langt ser ingen beskrevne funn som virker alarmerende.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog