Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Funn på CT

Spørsmål

Hei. Klarte ikke vente så tenkte jeg fikk høre med deg da radiolog en ikke var tilgjengelig. Regner med du har noe erfaring ang skjelett. Har funnet flere ting på ct bilder. Som jeg nå venter på mr av. Men ingen kan gi meg noe svar fremt til mr er tatt av hva dette er. Så tenkte får sende noen bilder å se om du kan se hva disse funnene på skjelettet er. Er det grunn til bekymring. Overalt hvor en jeg leser står det blant annet at det ikke er vanlig med godartet tilstander i sternum (brystbeinet) har itillegg flere ting på ribbein og hoft. Har fått påvist en liten masse på nyra. Men denne skal også utredes. Trenger svar på om hva dette kan være. Både godt å vondt. Kan hende noen bilder blei sendt dobbelt da jeg ikke fikk sett hvem bilder jeg har sendt.

Mann 26
Svar

Hei, jeg har vært bortreist men kom tilbake nå så jeg fikk dette spørsmålet oversendt fra ortopeden.


Du har lagt ved noen bilder hvor du har avmerket noe. Kort fortalt - det du har sett på er helt normale funn vi ofte ser i skjelettet.


Ingenting i skjelettet er symmetrisk eller sidelikt. Du har (vanligvis) 12 ribben på hver side. Disse er ofte av forskjellig lengde, tykkelse og kan ligge forskjellig på begge sider. Av og til kan man ha hatt et ribbensbrudd, som gir noe annerledes kontur. Hvordan man vokser, ernæringstilstand og om man har vært syk i ungdommen kan også påvirke hvordan skjelettet er. Ryggsøylen kan vær mer eller mindre kurvet, man kan ha såkalt scoliose hvor ryggsøylen bøyer seg mot en side. De enkelte virvlene kan variere i høyde, og kan mangle helt - eller du kan ha flere.


Så at et ribben er litt tykkere eller at det er litt variasjon i hvor tett benvevet er legger vi ingen vekt på. Det vil si, der hvor vi VET at pasienten har eller har hatt f.eks kreft ser vi nøyere og sammenlikner med hvordan dette så ut sist. Men her snakker vi om personer vi vet har kreft eller liknende tilstand. 


Du sier at du venter på MR, men ikke hva som skal kontrolleres videre. Akkurat det kan jeg ikke si noe om, men de tingene som du har satt markør på her er helt normale funn i skjelettet. Godartede tilstander i brystbenet er like vanlig her som andre steder. Det kommer an på hva du mener med godartet tilstand. Cyster, bruskknuter (enchondrom) og mange andre ting er noe vi ofte ser. Det samme gjelder i ribben. En slik ting ser man her  - det er et lite "hull" (ser det ut til) i brystbenet ditt. Dette kalles "non-fusion" og skyldes at brystbenet dannes av 2 anlegg som vokser sammen i midten. Som oftest er dette ferdig i begynnelsen av tenårene, men hos deg står det igjen et lite område som ikke har vokst helt sammen. Dette er ikke sykelig, bare en variant.


Et av bildene har du merket øverst i ryggsøylen. Her ser du forstyrrelser i bildene fra skuldrene - her ligger det mer og tykkere vev over som svekker røntgenstrålene og gir litt "brus".


Jeg må også si at å se på bildene selv kan bli veldig feil. Vi som driver med dette har først 6 år medisinstudie, hvor vi lærer anatomi i detalj. Deretter tar det 5-8 år å bli radiolog, og jeg har nå jobbet som radiolog i 22 år. Etter en slik tid hvor vi ser på kanskje 40-50 undersøkelser pr dag har vi erfaring til å kunne si at noe er skummelt eller ikke. Jeg har ikke noe imot at man ser på egne bilder, men vær kritisk til hva du ser og husk at kroppen er ekstremt varierende. Noe som ser helt merkelig ut kan være helt normalt. Ikke sjelden må vi slå opp i bøker og sammenlikne for å forstå hva vi ser på, og HVER dag ser jeg noe nytt jeg aldri har sett før.


Jeg ser ingenting på de bildene du har lagt ved her som jeg oppfatter som noe galt. Husk at kroppen har så mange varianter at det vi lærer på medisinstudiet som normalanatomi ser vi nokså sjelden. Det er nesten alltid en variant et eller annet sted.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-