Funn på CT colon

Spørsmål

Hei,jeg er en mann på 67år som har problemer med tarmen,har vært på ct colon for undersøkelse. Ingen tegn til kreft men en polyp på 0,6cm. Tarmen er svært slynget så det er vanskelig å gjennomføre scopi heter det. I og med at tarmen er veldig slyngete blir det mange plasser det kan bli forstoppelse. Må bruke avføringsmiddler for å løse opp, blir litt slitsomt i lengden.Fins det noen løsning på dette problemet.

Mann
Svar

Hei, Du har altså fått påvist en polypp i tarmen. Samtidig er du  plaget med forstoppelse. Hva som kan gjøres med forstoppelsen er utenfor hva jeg som radiolog kan si noe om, men jeg kan si noe om funnet i tarmen.


Polypper på 0.6 cm og oppover skal i utgangpunktet fjernes med scopi. Dette fordi vi vet at polypper KAN utvikle seg til kreft - vi vet ikke om alle gjør det. Størrelsen på 0.6 cm er valgt etter store studier som har fulgt polypper gjennom mange år, hvo man så at over denne størrelsen var det flere som ble til kreft enn under.


Hvis du har en meget slynget tarm er det klart at scopi kan bli vanskelig. Siden polyppen er liten og helt på grensen til å skulle fjernes kan man i første omgang gjøre en ny CT colon om 5 år. Hvis polyppen har vokst må man prøve coloscopi. Hvis den da er uendret eller til og med borte får man tenke på nytt. Dette er en metode som er akseptert ved små polypper, og også nevnt i internasjonale retningslinjer.


Hva du skal gjøre med forstoppelsen tror jeg nesten en tarmspesialist må svare på. Dette er ikke noe vi som radiologer driver med. Men jeg vil si at det som vi bruker til å tømme tarmen før CT colon er sterkt, og bør ikke brukes uten videre.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog