Funn av såkalte noduli på CT

Spørsmål

Hei. jeg tok ct av brystet med kontrastveske di fant Noduli på ca 5 mm jeg er ikke røyker,men har før festrøykt.jeg har astma,di skal ta ny ct ila 6 12 mnd.dette har gjort meg bekymret,er dette noe som kan utvikle seg til kreft.

Kvinne 34

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


slike såkalte noduli er et vanlig funn på CT av brystet. Vi vet at et meget lite antall av slike kan senere utvikle seg, og av disse kan noen få bli til kreftsvulst.


En nodul er en liten rund eller kantet "fortetning" som ligger i lungevevet. De skal ligge fritt i lungen og ikke inntil lungehinnen. 


For å finne ut om disse har noen betydning for deg er det utviklet et sett med kriterier. Disse kommer fra en forening som kalles "The Fleischner Society" og holder til i USA. Her samles lungeleger, kreftleger, patologer og røntgenleger og setter opp kriterier, som baserer seg på store studier av personer med slike noduli. I øyeblikket har man fulgt mer enn 800 000 personer og antallet øker hvert år.


Det man har sett er at størrelsen på en slik nodul er direkte knyttet til risiko for kreft. Man har derfor knyttet også oppfølgingen til hvor store disse nodulene er når de oppdages. I tillegg har man sett at personer som røyker eller som har lungekreft i nær familie har litt høyere risiko.


Derfor deler man oppfølgingen i høyrisikogruppe og lavrisikogruppe. I den nye versjonen som kom i januar  2017 sier man at en nodul på 6 mm eller mindre (som hos deg) IKKE skal kontrolleres i lavrisikogruppen. I høyrisikogruppen kan man vurdere en kontroll etter 12 måneder.


Du skriver at du har festrøykt. Jeg forstår at du nå ikke lenger festrøyker, og dermed skal man følge lavrisikokriteriene. Du trenger egentlig ingen kontroll, og jeg hadde ikke anbefalt det - iallefall ikke 6-12 mnd. Det er ikke etter kriteriene.


Jeg kan forøvrig si at Fleischnergruppen jeg nevnte nå har vasrlet at det kommer nye kriterier i 2019, og her vil de høyst sannsynlig øke grensen for kontroll til 8 mm. Dette fordi man har ikke sett at det er øket risiko for kreft ved nodul under 8 mm. 


Jeg foreslår at du slår deg til ro med dette. Kontroll er ikke nødvendig. Du kan ev. kontakte røntgenavdelingen som har gjort undersøkelsen og spørre om hvorfor man ønsker å kontrollere når det ikke er etter kriteriene. Vis gjerne til Fleischnerkriteriene for lavrisiko fra januar -17. Jeg vet at noen avdelinger fortsatt jobber etter gamle kriterier, men det skal man ikke. Unødvendig CT er bare strålebelastning, og selv om dosen er liten skal den være berettiget. Det er den ikke her, ut fra det du skriver.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn