Fettkul på rygg

Spørsmål

Hei. jeg har i noen måneder hatt en kul på ryggen som jeg gikk til fastlegen min med for et par uker siden. Hun var ikke helt sikker på den så hun henviste meg til ultralyd for at de skulle vurdere den på sykehuset. I dag var jeg å tok ultralyd av den. Legen sa at han trodde ganske sikkert at det var en fettkul, men at den lå liksom rett nedenfor fettet og rett oven en muskel og at det så ut til å være mye bindevev i den. Han sa at, selv om han mente det var en fettkul, han mente på et tidspunkt når han så på den at han var 99% sikker på fettkul. 'så skal jeg likevel komme på kontroll på 3 måneder. Senere på dagen ringte fastlegen å påminte meg at jeg må ta kontakt om tre måneder og at det ikke så ut som en helt typisk fettkul, men på mitt spørsmål om de kunne se om de så noe farlig på bildene så sa hun at de gjorde de ikke. Men så begynner man jo å tenke, og ikke minst Google etterpå. og der (på nettet) så står det jo da at ultralyd ikke er den beste metoden for å oppdage farlige kuler, MR for eksempel er bedre. Burde jeg kreve at det blir tatt MR av kulen? Ble liksom ikke helt beroliget av dagens undersøkelser.

Mann 33
Svar

Hei,


du har tydeligvis fått påvist en fettkul. Rutinen er at dette skal avklares med MR. Ultralyd kan brukes, men vil ofte ikke se godt nok hva som finnes.På MR kan man skille tydelig på typisk fettkuler som ikke trenger videre kontroll, og de som skal kontrolleres. Dessuten skal man skille på om kulene ligger i underhudsfettvevet eller mellom / i muskler. 


Det at man sier at den ikke helt ser ut som en typisk fettkul er noe som også gjør at man bør gjøre en MR for sikkerhets skyld.


Du skriver ikke om denne har vokst, har tilkommet, har vært der lenge eller gjør vondt. Alt dette bør stå i en henvisning til MR, og har betydnng for vurderingen vi gjør. Smerter kan f. eks. tyde på infeksjon. 


Jeg foreslår at det gjøres en MR for å kontrollere og å avklare om dette er en typisk fettkul - noe som er helt klart mest sannsynlig. Hvis MR skulle vise noe annet, vil man som regel be om at denne kontrolleres eller ev tas prøve av. Men det kommer senere. 



mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog