Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Cyster på nyre er et normalt funn

Spørsmål

Hei tok ct av mage og bryst i dag. Å vi måtte jo inn å se på disse bildene. Ser ut for meg (ikke lege) at jeg har en bitteliten masse på den ene nyra. Hva er dette? Er det noe i det hele tatt? Burde man bli bekymret? Har 2 stk søskenbarn som har hatt nyrekreft en oppdaget det tilfeldig rett før han ble 19. Han andre forseint. På forhånd takk 🤔

Mann 26
Svar

Hei, du har lagt ved et snitt gjennom nyre. Det ser ut som om dette er høyre nyre, og i midtre del er det en liten "utposning". 


Dette ser for meg ut som en minimal cyste, altså en "vannblemme" på nyren. Slike cyster er væskefylte hulrom som kan oppstå i nyre, lever og andre organer. 


Disse har som regel ingen betydning. I nyre og lever er dette så vanlig at vi oppfatter set som et normalfunn, og ofte beskriver vi det ikke for å understreke at dette er ikke noe å bry seg om. Jeg sier ofte noe slikt som "cyster i nyrene, ingen betydning".


Jeg må si at jeg ser jo bare et snitt her, men ut fra dette er det ingen grunn til å tro at dette er noe annet. Av og til velger man å kontrollere dette, det er i de tilfellene hvor cysten har litt høyere tetthet og ikke inneholder ren væske. Det vil du få svar på når undersøkelsen er ferdig beskrevet.


Nyrekreft er ekstremt sjelden i din alder, men forekommer. Vanligste symptom da er blod i urinen. mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog