Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Cyster i lunge

Spørsmål

Hei, Jeg er en 39 årig kvinne som tok CT av nakken etter et fall i januar, og de oppdaget da en cyste apikalt i venstre lunge. Cysten er 13 mm i diameter og har et beningt utseende. Det stod ingen ytterligere beskrivelse av cysten, annet enn at det ikke var nødvendig med kontroller. Jeg sitter igjen med endel spørsmål knyttet til dette bifunnet og klarer ikke helt å slå meg til ro med at dette er ufarlig. Cysten ble ikke beskrevet på CT bildet, dvs jeg vet ikke om tykkelse av vegg, eller om den var luftfylt/væskefylt. Er det ikke slik at cyster kan vokse og sprekke? Er det ikke slik at de kan utvikle seg og bli maligne, og bør de ikke da isåfall kontrolleres? Siden CT bilde kun viser lungetoppen så er jeg redd for om det kan være mer «grums» i lungene generelt. Er det eksempelvis grunn til å anta at det kan være flere cyster i lungene hvis man først har en? Som du sikkert forstår så savner jeg kunnskap om lungecyster og en forklaring på hva dette er og hvorfor den ikke trenger kontroll. Min uro knyttet til dette forsterkes av at jeg helt siden ungdomstiden har slitt med at jeg lett får luftveisinfeksjoner som oftest går over i bronkitt. Jeg hoster ofte i opptil 6-8 uker i etterkant og blir lett hes. Dette skjer minimum to ganger årlig. Har ikke gått på antibiotikakurer de siste 5 årene. Jeg røyket tidligere over en tiårsperiode , men sluttet helt i 2008. Flere av årene gjaldt kun festeøyking, mens enkelte år opp til 8 sigaretter daglig. Jeg er i generelt god form, men får lett slimdannelse og kald pust ved hard trening. Jeg hoster ikke til vanlig. Jeg er endel sliten, men dette skyldes trolig en hektisk hverdag med full jobb, små barn og tidvis lite søvn. Opplever tidvis hjertebank, ellers frisk. Bruker ingen medisiner. Gitt at denne informasjonen var kjent for radiologen, er det grunn til å anta at han/hun hadde vurdert cysten annerledes? Bør jeg slå meg til ro med dette eller kan denne cysten egentlig være noe annet? Blir Takknemlig for svar

Kvinne 39
Svar

Hei,


Cyster er væskefylte (kan også være luftfylte) hulrom i organer. De oppstår vanligst i lever og nyrer, men kan i prinsippet oppstå i alle organer i kroppen (hjerne, lunger, livmor). 


Slike cyster blir ikke til kreft. Av og til velger man likevel å kontrollere, men dette er fordi det finnes andre ting som kan se ut som cyster. Dette gjør man typisk i nyrer.


Du beskriver at du har røykt gjennom en 10-årsperiode, opptil 8/dag. Jeg vil nevne at når man har røykt er det ofte vanskelig å skille mellom cyster i lunge og såkalt emfysem. Emfysem er skade av lungevev slik at dette blir hullete som en sveitserost. Nå må jeg si at mengden røyk hos deg synes liten for at dette skulle utvikle seg. At du har sluttet å røyke er den viktigste beslutningen du har gjort i så måte. Emfysem ser man helst hos såkalte storrøykere. For å måle det ser man på såkalte "pakkeår". 1 pakkeår er en 20-pakning pr dag i ett år. Storrøykere har mer enn 20 pakkeår (altså 20/dag i 20 år eller 40 /dag i 10 år). Du har maksimalt 3-4 pakkeår (da antar vi 8/dag i 10 år).


Årsak til cyster i organene er mange og som oftest er det helt uskyldig. Noen sykdommer kan gi cyster i lungene, som f.eks reumatisme. Men i slike tilfeller vet man nesten alltid om at man har en slik sykdom. Cyster kan vokse og /eller sprekke men dette har sjelden noen betydning. Blir de for store kan dette naturlig nok gi symptomer pga press, trykk eller liknende. Cyster kan også oppstå som "arr" etter infeksjon, typisk når man får kraftige infeksjoner som barn.


Du beskriver videre at du sliter med en del luftveisproblemer. Jeg regner med - som jeg forstår deg - at ikke noe av dette var kjent for radiologen da man gjorde CT nakke.


Her synes jeg at man godt kan foreslå en CT-kontroll av lungene dine. Muligens finner man noe som kan forklare de symptomene du plages med. Cystene har neppe betydning men kan en sjelden gang være en del av en tilstand som kan gi lungesymptomer. Kreft eller ondartet sykdom er så lite sannsynlig at det skal du ikke tenke på.


Ta kontakt med fastlege, forklar symptomene og vis gjerne til at du har konsultert radiolog som mener at CT av lungene kan gjøres.Kanskje finner vi årsaken til at du sliter slim og pust.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog