Cyste i bukspyttkjertel

Spørsmål

Hei. Siden 2012 har jeg smerter i øvre abdomen som utstråler i rygg. Det føles som en belte som strammes til. Jeg har problemer å spis og ofte klar jeg ikke spise allt. 2015 ble det oppdaget en cyste i bukspyttskjørteln på 1,2 cm. Cysten var også og ser på en undersøkelse i 2012 og var da 0,5 cm, men bli oversett av radiolog. Hver halvt år bli det gjort en ny MR som viser at cysten bli ca 1 mm større per år. Huslegen og kirurgen er enig at dette er godartet, men det bli aldri undersøkt mere. Min allemen tilstand bli in det siste mye verre. Økte smerter, hoven i kroppen, hård oppblåst mage og jeg er hele tiden trøtt og kraftløs. Jeg har også fått utslett over nesten halve kroppen og stert kløe på huden. Pga at jeg også har PTSD bli allt bare avtatt som psykiske besvær. Jeg var frisk hele mitt liv. Er det noe som bør undersøkes mere? Kan man ser i en MR om cysten er godartet?

Kvinne 52

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, du har fått påvist en cyste i bukspyttkjertel. Dette er noe som vi ser ganske ofte, og de fleste av disse er helt uten betydning.


Symptomene du beskriver kan minne om kronisk bukspyttkjertelbetennelse, og en av følgene av dette er at det danner seg cyster i bukspyttkjertelen. Så dette er en mulig forklaring. Men du har vært kontrollert så lenge at dette skulle vært oppdaget før.


Du skriver at denne har økt i størrelse fra 0.5 cm i 2012 til nå 1.2 cm. Dette kan også passe, da slike cyster ofte vokser noe.


MR kan ikke si sikkert at noe er godartet eller ondartet - det finnes ingen bildemetode som kan det. Men man kan få et godt inntrykk, og det at man har valgt å kontrollere så lenge tyder på at dette er godartet. Om man skal kontrollere mer blir vanskelig å si, men man kan gjøre en siste kontroll om f.eks 2 år.


De symptomene du beskriver er nok ikke noe som kommer fra bukspyttkjertelen. Akkurat hva det er vet jeg ikke. Om man skal gjøre noen andre bilder for å se på dette avhenger av hva man finner på blodprøver etc. Men jeg vil si at det er feil å avfeie slike symptomer med "psykisk årsak". Først når alt annet er avklart kan man si at noe er psykisk.


Ta dette opp med din fastlege. Hvis vedkommende ikke er villig til å diskutere en annen årsak kan du be om en ny vurdering hos en annen lege.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-