Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

CT og stråling - det er ikke så farlig som mange tror

Spørsmål

Jeg var syk for 13 år siden og var da i CT av mage/ bekken to ganger. Pga akutte moderate magesmerter ble jeg igjen henvist til CT av mage/ bekken nå i 2020. Alt skjedde så fort at jeg ikke rakk å tenke. ( fastlegen sendte meg inn til sykehus for sjekk pga moderate magesmerter) Der sendte de meg rett i CT. Nå etter undersøkelsen har jeg begynt å lese meg opp på/ sette meg inn i hvor mye stråling jeg faktisk har vært utsatt for. Og jeg er redd for at jeg nå kommer til å få kreft pga dette. Jeg ble verken i 2007 eller nå informert av legene iom strålefaren ved CT. Hvor bekymret bør jeg være? Så skal det også sies at jeg er veldig takknemlig for å få hjelp på sykehuset, jeg forstår at de må ha bilder for å sette rett diagnose. Alt var ok på CT -bildene denne gang, heldigvis. Ble bare sjokkert når jeg forstod hvor mye stråling jeg har fått i CT på de til sammen tre undersøkelsene. Hva skjer/ hvor farlig er det viss jeg blir syk igjen i fremtiden og igjen blir henvist til/ må ha CT for fjerde gang?

Kvinne 42
Svar

Hei,

Jeg ser at du har fått utført en CT-undersøkelse nå nylig, og i tillegg for ca. 13 år siden, to ganger. Du sier også at dette skjedde raskt, slik at du ikke rakk å tenke.

Videre skriver du at det er først nå etter undersøkelsen du har fått satt deg inn i hvor mye stråling du faktisk har fått, og at du har lest en del om dette. Mitt umiddelbare spørsmål blir da: Hvor har du søkt informasjon?

Det er helt korrekt at CT gir noe stråling. Det er også korrekt at stråling kan være skadelig. Men her må vi se på mengden stråling som gis. Den stråledosen som en mottar fra en vanlig undersøkelse som her er meget liten.

Stråledoser måles i Sievert (Sv) eller Gray (Gy). Når en regner med bruk i medisinsk billeddiagnostikk kan en gå ut fra at 1 Sv er lik 1 Gy, så vi forholder oss stort sett bare til begrepet Sievert. Men 1 Sv er en meget høy dose, slik at i radiologi bruker vi begrepet millisievert eller mSv - altså 1/1000 Sievert. Når du går rundt i Norge får du alltid noe stråling fra luften, fra bakken og fra kosmisk stråling. Dette kalles bakgrunnsstrålingen, og ligger i Norge på 3,5 mSv pr år. Denne kan variere litt, men dette er gjennomsnittsverdi.

En vanlig CT abdomen og bekken gir i snitt mellom 4 og 8 mSv. Dette tilsvarer altså det man får i løpet av 1 år fra bakgrunnen. Det har gjennomgått totalt tre slike, og fordi to av disse ligger noen år tilbake kan vi anta at disse har har gitt litt høyere dose - CT maskinene har blitt bedre gjennom årene. Samlet sett vil jeg tro at det du har mottatt gjennom alle disse undersøkelsene vil ligge på et sted mellom 15 og 20 mSv.

Statens strålevern har satt opp grenseverdi for hva som er skadelig og hva som er tillatt, bl.a. for oss som jobber med dette til daglig. En kort liste ser slik ut:

Grense for medisinsk personell er på 20 mSv pr. år. Dette er altså hva jeg kan få i løpet av 1 år uten at dette er ansett som skadelig.

Dose mot gravid livmor er 100 mSv. Dersom en gravid person for mindre enn dette rett mot tumor sier altså Strålevernet at det ikke er behov for utredning og at det ikke er risiko for skade.

Grense for forbigående sterilitet hos menn er 500 mSv rett mot testiklene.

Strålesyke oppstår som regel en dose fra 500 til 1000 mSv mot hele kroppen.

Ved doser mellom 2000-5000 mSv ser en 50 % dødelighet. Doser over 8000 mSv er nærmest alltid dødelig. Men det finnes unntak, og disse grensene er ikke absolutte. Ved en ulykke i USA ca. 1944 overlevde en person uten synlig skade med en dose på ca. 10 000 mSv.

Så denne dosen som du har mottatt er altså omtrent hva jeg som radiolog har lov til å motta i løpet av 1 år. I løpet av de snart 23 år jeg har vært radiolog kan jeg teoretisk ha mottatt 23 ganger det du har fått. Jeg må innrømme at jeg tenker ikke mye over dette, og jeg har kolleger som har jobbet med dette i over 40 år som fortsatt ikke har tatt skade av dette. Et foster tåler nesten 5 ganger den dosen du samlet har fått.

Du har sikkert hørt at stråling kan forårsake kreft. Det er riktig, og det finnes studier som har konkludert med at for hver 10 000 CT-undersøkelse som gjennomføres vil en person utvikle kreft. Dette kan høres mye ut, men så må man huske på at alle mennesker i Norge har generelt sett 30 % sjanse til å utvikle kreft. Så dette betyr at ved å gjennomføre en CT undersøkelse vil teoretisk din sjanse for å få kreft øke med 1 /10 000. Sagt på en annen måte - din sjanse for å få kreft øker fra 30,000 % til 30,0001 %. Dette er ikke målbart.

Jeg synes ikke du skal bekymre deg for dette. Du må også huske på at vi gjør undersøkelse av en grunn. Et eksempel: Dersom vi tror at du har en lungekreft kan vi gjøre en CT av lungene, og finner da svulsten mens denne fortsatt kan fjernes. Du har da teoretisk fått 1/10 000-dels sjanse til å utvikle en ny kreft, men samtidig kan vi fjerne kreftsvulsten. Dette gir en overlevelse på over 95 %.

Hvis vi ikke gjør dette fordi du er redd for stråling finner vi ikke svulsten før denne har spredt seg, og da har du svært liten sjanse til å overleve - kanskje under 5 %.

Ikke tenk mer på dette, og skulle du komme i den situasjonen at du blir anbefalt en CT-undersøkelse vil jeg be deg huske på: Sykdommen er ALLTID farligere enn undersøkelsen. Ikke nekt CT fordi du har hørt eller lest noe på nett. Jeg har også søkt endel rundt og funnet tilsynelatende seriøse kilder som sammenlikner CT med en atombombe (faktisk akkurat skrevet slik). Leter du etter kilder om stråling vil Statens Strålevern være der du skal lete.

mvh

Bjørn Løndalen

Radiolog

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-