CT og MR ved hodepine

Spørsmål

Hei. Har hatt vondt i hode kontinuerlig i 5 år. Var på mr undersøkelse men de fant "heldigvis" ingen ting. Kan en ct eller eeg oppdage problemer eller skader som mr ikke plukker opp?

Mann 26

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, du forteller at du har vært på MR grunnet langvarig hodepine. Dette er den beste undersøkelsen som kan gjøres. CT har liten eller ingen plass i utredning av hodepine. Det er 2 unntak, men ingen av dem passer for deg:


1. For å se etter skade og blødning etter fall, bilulykke etc er CT ganske god.

2. Hos eldre personer over 75 år vil en ofte starte med CT.


En finner relativt sjelden funn på MR hos unge personer med hodepine. Av den grunn er det mange som sier at man kanskje ikke skal gjøre noen billedundersøkelser ved "bare" hodepine, altså der en ikke har andre symptomer samtidig - som oppkast, kvalme, synsforstyrrelser eller liknende. Men ofte velger en likevel å gjøre en MR, noe jeg nok synes er greit.


Men når vi ikke har funnet noe på denne skal vi ikke gå videre med noe mer. Hvis hodepinen endrer seg eller det kommer noe andre symptomer til - som det jeg har nevnt over - så kan man vurdere å oppsøke en nevrolog.


EEG er noe vi som radiologer ikke driver med, så dette kan jeg ikke si noe om. Dette gjøres av nevrolog. Men generelt er ikke hodepine noe man ville undersøke med EEG.


Desom du føler at hodepinen hindrer deg i din hverdag kan du be om henvisning til en hodepinespesialist. I Oslo fines det flere slike, spør din fastlege om det er noen lokalt der du bor.


Men altså: MR er det som anbefales hvis man skal gjøre en billedundersøkelse. CT har ingen plass i utredningen. Bruk av EEG må en nevrolog si noe om, men jeg tviler på at dette har noen plass i utredning av hodepine.mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog
Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-