CT colon er en god metode

Spørsmål

Hei. Jeg har 3 barn på 3,4 og 11. Den mellomste fødselen var tøff og jeg mista mye blod. Etter denne fødselen følte jeg meg lenge redusert. Ble gravid bare 4 mnd etterpå med mye kvalme, vondter og slapp. Etter dette har jeg stort sett vært sliten, hatt diffuse smerter i kroppen. Jeg var veldig plaget med hard avføring i graviditeten noe som førte til hemeroider. Blødde ofte friskt blod ved avføring. Konkluderte med at det var pga hemeroidene. Jeg var til rectoskopi for ca 2 år siden. De fant innvendige hemeroider. De satte strikk på disse, men de kom tilbake. Jeg har gått med dette så lenge at jeg tenker at det har vært normalt å blø i ny og ne. Ferritin-og jern-nivået har vært lavt siden fødselen, så jeg har tatt jernkapsler i perioder siden 2016. + d-vitamin pga lave nivåer. Jeg har tenkt at dette er en av faktorene for at jeg har følt meg så sliten, inkludert småbarnslivet. Siste blodprøvene ble tatt for ca 3 uker siden. Ferritin: 87 og hb: 13. Så det var bra. Men pga diffuse plager og blod i avføring tok jeg avføringsprøve. Han syns det var rart ikke forrige fastlege hadde utreda det mer. Svaret på avføringsprøva kom i går: kalprotektin lå på 365. Han ville da ha meg på CT colon. Jeg ble nervøs og spurte direkte om det var fordi han mistenkte kreft. Han sa noe sånt som «svaret på prøven indikerer at vi ihvertfall bør utelukke det». Jeg googla i hele går, og der står det at moderate nivåer av kalprotektin kan indikerer kreft. Derfor hadde jeg vært mindre redd om verdiene var høye, da det stod at ulcerøs og krohns hadde verdier over 500. Jeg har jo hatt diffuse smerter disse årene. Både i mage og rygg. Alltid relatert det til muskulære smerter siden de stadig forflytter seg. Har lest om krohns og ulcerøs, og kjenner meg ikke igjen i det. Aldri hatt slim eller mye diaré. Mest hard. Min mor har ulcerøs colitt og hun er ikke veldig plaget. Er CT colon en sikker undersøkelse for å oppdage kreft? Kan forhøya verdier av kalprotektin dreie seg om revmatisme?

Kvinne 35

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, her spør du om en del ting som ligger litt på siden av hva jeg som radiolog skal svare på. Men jeg skal svare som best jeg kan.


Først dette med calprotectin. Dette er et stoff som vanligvis finnes i tarmveggen, men hvis det oppstår en skade av tarmveggen  kan dette lekke ut i avføringen og måles der med såkalt FeCal-test (fecal calprotectin). Denne sier ingenting om årsaken, og man kan se dette ved infeksjon, betennelse, svulst, skade - eller hemoroider. Mengden sier noe om hvor stor skaden er, men sier heller ikke noe om dette er svulst eller betennelse.


Av og til kan en se høyere verdier ved Crohn enn ved svulst, men dette er typisk fordi svulsten kun dekker et kort område - Crohn kan dekke store områder.


Men det er korrekt å kontrollere tarmen, og da er CT colon en meget god metode. Store studier har vist at coloscopi (kikkertundersøkelse) er like god som CT colon til å avdekke kreft og store polypper. Dette avhenger som alt annet av radiologens erfaring, men en radiolog med erfaring kan med nærmest 100 % sikkerhet si at det ikke er kreft i tarmen. Tarmkreft er ikke vanlig i din alder, men kan forekomme.


Calprotectin har etter min kunnskap ikke sammenheng med reumatisme, men vi vet at reumatiske sykommer kan ramme tarmen også - det er en sammenheng mellom f.eks reumatiske sykdommer og mb Crohn. Men en direkte forbindelse er det ikke.


Det er altså mulig at forhøyet calprotectin hos deg kommer fra hemorroider, men det er riktig å kontrollere tarmen. CT colon er en god metode til dette.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog



Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn