CT colografi - en meget god undersøkelse

Spørsmål

Hei. Har tatt Ct koloskopi for sjekk av polypper samt kreft. Det ble ved en misforståelse fulgt feil tømmeregime fra aleris fra min side. Jeg fastet 1dag i forveien og tok 4 poser laxabon for tømming. Ved undersøkelse ble operatør oppmerksom på dette da de ikke fant tagging på bildene. Jeg nevnte at jeg ikke hadde drukket dette middelet. Jeg spurte operatør om undersøkelsen lot seg gjennomføre eller ikke. Han mente det skulle gå bra. Svar på undersøkelsen viser at de ikke fant polypper på6-10mm og ingen ColonCa. Det ble tatt bilder med og uten intravenøst kontrast eske. Spm mitt hos deg er. Er denne undersøkelsen god nok i å med det ikke ble brukt middel for tagging. Klarer de å eventuell å se kreft svulster. Jeg sitter fortsatt med usikkerhet etter denne undersøkelsen i å med det står litt lavere diagnose verdi pga undersøkelse er utført uten tagging. Hvis radiolog er i tvil ang bilder burde de vel gitt beskjed at ny undersøkelse burde takes?

Mann 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, for å gjøre CT colografi bruker vi en tømning for å rense tarmen, og 2 kontrastmidler som skal farge avføring som er igjen i tarmen (tagging). Det har vist seg - og vi har også sett i vår praksis - at man ser polyppene bedre ved denne metoden.


Men ofte er det ikke noe avføring igjen i tarmen, og da har man ikke noe å farge. Og uansett vil man se en kreftsvulst. I mange år gjorde vi dette uten tagging, fordi dette ikke var anbefalt. Etter at vi innførte tagging i 2009 så vi at vi ikke fant flere svulster med tagging enn før.


Hvis den som gjorde undersøkelsen sier at man ser godt likevel vil jeg tro at du var godt tømt, slik at tarmen var ganske ren.


Jeg har som rutine at jeg alltid sier fra i beskrivelsen om undersøkelsen er god nok. Så hvis den som har beskrevet også sier at undersøkelsen er god nok kan du slå deg til ro med det.


At man sier at man ikke fant polypper på 6-10 mm er fordi polypper under 6 mm ikke skal beskrives. Disse har i store studier med mange tusen pasienter vist liten grad av kreftutvikling. Polypper over 6 mm skal fjernes ved scopi, polypper over 3 cm skal kalles tumor og utredes som det.


Håper dette ga deg svar. Undersøkelsen er nok helt OK så lenge ingen har sagt noe annet.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog


Har du spørsmål om Radiologi?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Bjørn Løndalen RADIOLOG
Pris fra 259,-