CT av bihuler

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 48 år som har drevet mye med idrett inn til de senere år da jeg har hatt så mye hodeverk og infeksjoner i lunger og bihuler. Har i dag tatt CT bilder av bilhulene, og jeg håper du kan bistå meg om du ser noe «galt» i bildene? Jeg arbeider som radiograf og ser at jeg har forkalkning i «pannen», og forkalkninger i 3- og 4 -ventrikkel, samt epifysen? Kan du si noe om hvorfor jeg allerede har fått slike forkalkninger, og om det er noen risiko for meg? Burde jeg få noen behandling med hensyn til dette? Hvordan ser mine bihuler ut? Jeg ser at jeg har noen forandringer både på høyre og venstre side. Har mest smerter bak nesen, og temporalt i hodet. Men også mot tenner venstre side spesielt. Hvordan behandling kan man få utført her? Jeg er operert i bihulene tidligere, og jeg har gått på flere prednisolon kurer gjennom siste to årene. Ingen injeksons status på hvite blodlegemer eller CRP. Har også en moderat til alvorlig astma. På forhånd tusen takk.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, du har bare lagt ved enkelte snitt og det er vanskelig å si hva dette kan være. Det ser ut som om du har en slags forkalket lesjon i pannebenet inn mot bihulen. Siden jeg kun ser dette på 1 bilde kan jeg ikke si noe om det med sikekrhet, men en mulighet er et ekstra tannanlegg. Dette er faktisk ikke uvanlig, og kan gi bihulebetennelse. En tann er laget for å være i munnhulen, og miljøet i bihulen er helt annerledes, så det kan oppstå tannråte i anlegget som gir bihulebetennelse.


Til det andre du spør om:  I sidevcntriklene har man såkalt ependym, og dette forkalker hos nesten alle. Dette er altså et normalfunn. Ofte ser man også dette i 3. ventrikkel. 


Epifysen eller glandula Pineale blir ofte forkalket. Det er en normal forandring, og før vi hadde CT og MR brukte vi bilder av dette i 2 plan for å se om denne var forskjøvet forover/bakover og dermed kunne tyde på noe i hjernen som trykket på. Det var en meget usikker metode, men før CT/MR hadde vi nokså lite å bruke i hjernen.


Jeg ser at du har små slimhinnefortykkelser i bihulene, som man kan se ved allergi, lett bihulebetennelse eller liknende. Dette er så langt jeg kan se sparsomme funn, men jeg har ikke sett hele serien og kan dermed ikke si noe sikkert.


Hvis disse funnene ikke er beskrevet kan du be om en revurdering der bildene er tatt.



mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-