Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Beskrivelse av MR

Spørsmål

Hei. Hva menes med dette? De store arterier (blodårer) på hjernens undersiden synes upåfallende så langt de kan vurderes på standard sekvenser. Gjelder gynge svimmelhet / følelse / hodepine

Mann 22
Svar

Hei,


Når vi gjør MR og CT er det en del ting vi KAN og SKAl uttale oss om. Dette er f.eks det som ønskes vurdert i henvisningen. Er det svulst? Er det noe galt i hjernen? Er blodårene normale? Undersøkelsen er gjort slik at dette kan vi se på og vurdere.


Så finnes det mange ting vi IKKE kan si noe om. Et eksempel er at undersøkelsen ikke dekker området - vi kan naturligvis ikke si noe om magesmerter ved en undersøkelse av hjernen. En annen mulighet er hvis serien er gjort for å avklare en spesiell ting. F.eks MR for å se på gallesten. Denne dekker tarmen også, men fordi vi har målrettet undersøkelsen mot gallesten blir ikke tarmen synlig slik at vi kan si noe om den. 


Det finnes også mange tilfeller der vi kan se på og si NOE om det som ligger innenfor samme område, men ikke nødvendigvis helt fullstendig. Da er det nødvendig å gjøre legen som har bedt om undersøkelsen oppmerksom på at vi HAR sett på det, men at dette ikke er fullstendig og grundig vurdert. Da vil man ofte si noe som "karene er normale så langt dette lar seg vurdere" eller "med de begrensninger som følger av serie uten kontrast" etc.


Du kan spørre om hvorfor dette gjøres slik. Det er i hovedsak fordi de fleste leger ikke helt vet hva vi kan og hva vi ikke kan si noe om. Det er viktig at legen ikke tror at alt innenfor området er fullstendig vurdert. Jeg har sett eksempler, f.eks at en radiolog ikke sa at "tarmen er ikke vurdert, da dette ikke kan gjøres på denne serien". Fastlegen trodde at CT av magen dekket også tarm, og resultatet var at en svulst i tarmen ble avdekket for sent - fastlegen trodde altså at "alt er normalt" også dekket tarm. 


Hvis dette virker vanskelig å forstå, kan du tenke slik: Å lete etter noe i et mørkt rom er vanskelig. Sett at du skal finne en bestemt ting i rommet. Du kan si at du har lett så godt det lot seg gjøre uten lys. Men når du slår på lyset så vil du se alt det du IKKE så i mørket, og det blir lett å finne hva det nå var du så etter i mørket.


Så det som menes her er at radiologen har sett på karene på undersiden av hjernen, og ser ikke noe åpenbart galt. Men de har ikke blitt målrettet undersøkt, da henvisningen spør om noe annet.


Håper du har fått svar på det du lurte på, ha en god dag!


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-