Ta tempen under armen?

Det finnes flere metoder for å måle temperaturen når vi vil undersøke om en person har feber. Av bekvemmelighetshensyn velger man ofte å ta tempen i øret eller under armen. Britiske forskere har nettopp gjennomført en undersøkelse som viser at disse målingene ikke alltid er til å stole på.

Den britiske studien har kun sammenlignet temperaturmåling i endetarmen under armen, og har ikke tatt stilling til måling av temperatur i øret. Det viste seg at resultatene svingte mer hos litt eldre barn enn hos de nyfødte. Grunnen kan være at det hos de nyfødte er enklere å holde termometeret på plass så lenge at det blir skikkelig stabilisert. Alle som har prøvd å ta tempen på et litt eldre barn, vet at det slett ikke er så lett.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Konklusjonen til de britiske forskerne er at temperatur målt i armen ikke er like pålitelig som temperaturmålinger gjort i endetarmen. I vanlige situasjoner får ikke dette noen særlig betydning, men av og til er feberen en viktig del av den medisinske beslutningen som legen gjør, og da er det viktig at den er så nøyaktig som mulig. Kroppstemperatur målt i endetarmen er fortsatt det mest pålitelige.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-