Slik måles blodtrykket

Her kan du lese hvordan man egentlig kan måle hvor høyt blodtrykket er, og hvilke faktorer som kan spille inn på målingen.

Et blodtrykksapparat består av en søyle med millimeterinndeling, og en tynn stripe kvikksølv i midten, omtrent som et termometer. På apparatet er det også tilkoblet oppblåsbar mansjett som festes rundt overarmen din. Legen fester den som regel litt over albuen, slik at hun kan sette stetoskopet på den store armpulsåren som går på innsiden av albuen din, nedenfor mansjetten. (Se bildet ovenfor).

Mansjetten kan blåses opp, trykket mot armen din vises som hvor mange millimeter opp i søylen kvikksølvet kommer. Når trykket mot armen din blir stort nok, klemmer det til slutt igjen armpulsåren. Da er det helt stille i stetoskopet.

Legen slipper så sakte ut litt og litt luft, og trykket rundt armen din avtar. Plutselig kommer det bankelyder i stetoskopet. Det kommer akkurat ved det trykket som skal til for at det så vidt rennet litt blod gjennom armpulsåren igjen. Denne åpningen fører til turbulens av blodet i armpulsåren, og det er det som lager lyd. Det trykket der bankelyden så vidt starter, er det systoliske trykket, det høyeste trykket, det trykket hjertet lager når det trekker seg sammen og pumper blod ut i kroppen. Dette trykket noterer legen seg.

Etter hvert som luften slippes mer ut, blir det mindre og mindre turbulens, og til slutt klemmer mansjetten så løst rundt armen din at armpulsåren står helt åpen. Da blir det på nytt stille i stetoskopet til legen. Det trykket der lyden forsvinner helt, er det diastoliske trykket, det laveste trykket, altså det trykket som er i blodårene dine når hjertet slapper helt av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvitfrakk-blodtrykkHos oss alle stiger blodtrykket når vi anstrenger oss, er nervøse eller stresset.

Det å være stresset hos legen, eller nervøs for hva blodtrykksmålingen vil vise, er ikke uvanlig. Derfor har nok de fleste av oss et litt høyere blodtrykk når vi måler det hos legen enn det vanligvis er. Dette er helt normal, og går over når vi slutter å være stresset.

Derfor er det ikke så godt å vite om blodtrykket du får målt på kontoret er ditt vanlige blodtrykk. (Men dersom blodtrykket hos legen er fint, er det jo ikke noe problem!)

Viktig å måle flere gangerDersom blodtrykket ligger i grenseland til å være for høyt, eller er moderat forhøyet, er det viktig at legen måler blodtrykket flere ganger for å bestemme seg for om det er et -ekte- høyt blodtrykk eller pga stress. (Dersom blodtrykket er svært høyt, er det imidlertid viktig å sette i gang med rask behandling.)

Samme forhold hver gangDet er viktig at du sitter eller ligger når du får målt blodtrykket, og at du er helt avslappet. Dersom du nettopp har løpt for å rekke legetimen eller har gått i trapper før du kom inn, vil blodtrykket ditt vise for høye verdier.

Du bør ha sittet i ro i minst 10 minutter før målingen. Trykket må også alltid måles under samme forhold, for eksempel hver gang liggende eller hver gang sittende.

Ta-med-hjemDet finnes også blodtrykksapparater som du kan ta med hjem og måle hjemme i fred og ro når du er mindre stresset. Dersom du har et lavere, og normalt blodtrykk når du er hjemme, kan du regne med at det er det som er ditt sanne blodtrykk. Dessuten finnes det apparater som festes på kroppen som tar automatiske målinger av blodtrykket med jevne mellomrom i løpet av et helt døgn, såkalt 24-timers blodtrykksmåling.

Det er vanlig at personer som får målt et blodtrykk som ligger i grenseland til hva legen vil behandle, faller til normale verdier når det bli målt flere ganger.