Røntgen av tykktarm

Dersom du opplever at avføringsmønsteret ditt har endret seg, eller oppdager friskt blod fra endetarmen, kan du som ledd i en utredning bli sendt til en røntgenundersøkelse av tykktarmen (røntgen colon). Denne undersøkelsen foregår ved at det settes kontrastvæske inn i tykktarm via endetarmen.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ble skrevet i 2005, og at opplysningene som fremkommer her ikke nødvendigvis gjelder lenger.

ForberedelserFor å forhindre at avføring kommer i veien for innsyn av tarmvegg bør du ha tømme tarmen grundig. Dette gjøres ved å ta avføringspiller 2 dager før undersøkelsen. I tillegg skal du faste i to dager før undersøkelsen. Du kan i midlertidig spise en lett frokost samme dag som du skal undersøkes.

Hvordan foregår undersøkelsen?Under undersøkelsen settes kontrasten inn i tarmen ved hjelp av en liten slange som føres inn i endetarmen og forbi lukkemuskelen. Dette kan oppleves som litt ubehagelig men kan lindres ved å slappe godt av i magen under innsettingen. Når slangen er kommet på plass, blåser radiografen opp en liten ballong som skal holde slangen på plass. På denne måten hindrer en at slangen faller ut under undersøkelsen.

Selve kontrasten er en relativ tykk - flytende væske som renner inn i tarmen. Når denne væsken har nådd enden av tykktarmen vil radiologen la kontrasten renne tilbake i posen slik at overflødig kontrast renner ut. Deretter setter radiologen litt luft inn i tarmen. På denne måten -�presses-� kontrasten mot tarmveggen og en får en slags -�maleeffekt-�. Dette kalles dobbelt kontrast og gjør at legen får et godt innsyn på tarmvegger. På den måten kan det oppdages utposninger eller innsnevringer i tarmvegg som kan ha forårsaket plagene.

AvsluttingNår legen har fått de bildene han vil ha er undersøkelsen over. Slangen fjernes fra endetarmen og overflødig kontrast vil renne ut. Det er derfor vanlig å bli sittende på toalettet en stund etter undersøkelsen. I tillegg er det viktig med rikelig med væske da kontrasten har en tendens til å gi hard/treg mage. Dette kan unngås ved å ta avføringstabletter. På den måten får en tømt tarmen for overflødig kontrast og en unngår forstoppelse.

 

 

 

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen