Hva er egentlig gastroskopi?

Gastroskopi er en undersøkelse hvor legen undersøker innsiden av magesekken din.

UNDERSØKELSE: En gastroskopi kan undersøke spiserør, magesekk og tolfvingertarmen. Legen ser bilder fra innsiden av kroppen din på en skjerm. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
UNDERSØKELSE: En gastroskopi kan undersøke spiserør, magesekk og tolfvingertarmen. Legen ser bilder fra innsiden av kroppen din på en skjerm. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gastro betyr magesekk, skopi betyr å kikke. Gastroskopi er derfor en undersøkelse som tillater legen å kikke direkte på innsiden av magesekken din ved hjelp av en tynn slange med et miniatyrkamera.

LES OGSÅ: Magesmerter

GJØRES PÅ SYKEHUS: Du får lokalbedøvende spray før undersøkelsen og du kan også få noe beroligende. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
GJØRES PÅ SYKEHUS: Du får lokalbedøvende spray før undersøkelsen og du kan også få noe beroligende. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hva er egentlig en gastroskopi?

Gastroskopi er en undersøkelse som lar legen direkte visualisere den øvre delen av fordøyelseskanalen med et lite kamera:

  • Spiserøret
  • Magesekken
  • Den øverste delen av tynntarmen (tolvfingertarmen)

Siden det ikke bare er magesekken som kan undersøkelse er det mer presise medisinske begrepet egentlig øsofagogastroduodenoskopi.

LES OGSÅ: Akutte magesmerter

Hvordan foregår en gastroskopiundersøkelse?

Undersøkelsen foregår vanligvis med pasienten liggende på en seng. Gastroskopet føres forsiktig ned spiserøret ved at pasienten svelger. Når kameraet har kommet ned i magesekken, blåses det inn litt luft, slik at det blir god oversikt.

De fleste som har fått utført en gastroskopi, finner undersøkelsen kun lett ubehagelig, men dette varierer fra person til person. Utstyret kan kobles til en TV-skjerm, slik at hele undersøkelsen kan følges på skjermen. Det kan lagres bilder og video, som er nyttig for å sammenligne forholdene før og etter, og vurdere en eventuell behandlingseffekt.

LES OGSÅ: Magesmertene ble så intense at Anette stadig kastet opp på trening.

Når er det aktuelt å gjøre en gastroskopi?

En gastroskopi er et ledd i utredning, eller behandling, av plager eller sykdommer i den øvre delen av fordøyelseskanalen. Gastroskopien skjer på en poliklinikk på sykehuset, eller hos en privatpraktiserende spesialist. Hele undersøkelsen varer normalt mellom 5 og 20 minutter.

De vanligste grunnene til at legen ønsker at du skal bli undersøkt med gastroskopi inkluderer:

Hva gjøres under en gastroskopi?

En gastroskopi kan innebære mer enn bare å kikke, og flere typer instrumenter kan føres inn gjennom den tynne slangen.

Bilder: Dersom legen gjør spesielle funn ved undersøkelsen, for eksempel oppdager et magesår, kan vedkommende ta bilder av det, både som dokumentasjon, og for senere å kunne se på effekten av behandling og sammenligne bilder.

Vevsprøver: Legen kan ta prøver fra slimhinnen gjennom en ørliten tang. Slike vevsprøver kalles biopsier, og gjør ikke vondt. Det at legen tar vevsprøver betyr ikke nødvendigvis at han mistenker kreft - det er rutine å ta vevsprøver under en gastroskopi. Ved siden av å se etter kreftceller, kan man også se etter tegn til betennelse og bakterievekst i vevsprøvene.

Les mer om biopsi

Behandling: Dersom legen finner polypper, utvekster på slimhinnen, kan disse ofte også fjernes samtidig under prosedyren, og dette er også smertefritt. Om legen finner en pågående blødning et eller annet sted i slimhinnen, kan denne stanses. Ved trange partier eller innsnevringer i spiserøret, kan disse utvides ved hjelp av en ballong som blåses opp under undersøkelsen.

LES OGSÅ: Helicobacter Pylori er vanlig årsak til magesår

GASTROSKOPI SOM BEHANDLING: En gastroskopi kan også benyttes som behandling. Hvis legen finner polypper, kan disse fjernes. Trange partier i spiserøret kan blokkes ut med undersøkelsesinstrumentet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
GASTROSKOPI SOM BEHANDLING: En gastroskopi kan også benyttes som behandling. Hvis legen finner polypper, kan disse fjernes. Trange partier i spiserøret kan blokkes ut med undersøkelsesinstrumentet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hvordan forbereder jeg meg til en gastroskopi?

Man må møte fastende til denne undersøkelsen, slik at biter av ufordøyd mat ikke kommer i veien for gastroskopet. Om man er satt opp til time på formiddagen, bør man derfor ikke spise eller drikke noe etter midnatt kvelden før. Er man satt opp på ettermiddagen, kan man drikke, men ikke spise til frokost, og siden faste. Man skal heller ikke røyke de siste timene før en gastroskopi, da dette kan endre på den normale fargen på slimhinnene i magesekken.

Man skal normalt fortsette å ta alle faste medisiner selv om man skal til gastroskopi, men det kan bli aktuelt å stoppe med blodfortynnende eller syrenøytraliserende medisiner, det er viktig å få klarhet i dette i god tid før undersøkelsen.

LES MER: Vanlige spørsmål og svar før en operasjon

Får jeg bedøvelse?

Det er vanlig å gi personer som selv ønsker det beroligende medisiner i forkant av selve undersøkelsen, noe som gjør det lettere å slappe av. Under selve undersøkelsen er det vanlig å først spraye litt lokalbedøvelse i svelget, både for å redusere eventuelle smerter, og for å gjøre brekningsrefleksen mindre uttalt.

LES OGSÅ: Behandling av reflux - sure oppstøt og svie fra magesekk

Er gastroskopi farlig?

Enhver medisinsk undersøkelse innebærer en viss risiko, men gastroskopi er allikevel en svært trygg undersøkelse man ikke trenger bekymre seg for. Den utføres kun av drevne fagfolk, og den mulige helsegevinsten er langt større enn risikoen.

Komplikasjoner er sjeldne, men kan inkludere:

  • Blødning når det blir tatt vevsprøver eller fjernet polypper. Disse blødningene er som regel minimale, og dersom de ikke raskt stopper av seg selv, kan de stanses ved å varme opp området (såkalt kauterisering) - dette er også smertefritt.
  • Infeksjoner som følge av biopsier. Infeksjonsrisikoen er lav, de potensielle infeksjonene er som regel lite uttalte, og kan normalt behandles med antibiotika ganske uproblematisk. Dersom man har større risiko for å få infeksjon kan antibiotika også gis som forebyggende behandling.
  • Rifter eller hull (perforering) i slimhinnen i magesekken eller spiserøret, er noe som av og til må sys, eller vil måtte kreve innleggelse på sykehus og eventuelt en operasjon. Dette er en veldig sjelden komplikasjon, men risikoen øker noe om flere prosedyrer gjøres, for eksempel utvidelse av trange partier med ballong.

Denne saken er i sin helhet oppdatert og utvidet, 16.03.2017 av lege Rune Erlandsen.

Kilder ved revisjon: 1) Uptodate 2) Mayoclinic.org

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer