Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nye overflater på fortenner føles "for stort"

Spørsmål

Hei, Jeg har nylig for 3 uker tilbake fått kompositt tannbehandling på mesteparten av fortennene, dette fordi jeg ikke var fornøyd med verken form, farge eller mellomrom. Tennene var også skadet av syre. Jeg tenkte jeg kunne ha denne behandlingen for minimal skade på tennene i forhold til skallfasetter, legen slipte en veldig liten del og forklarte at han hadde gjort mer om dette skulle vært skallfasetter. Jeg har nå hatt det i 3 uker og føler meg ikke bra i det hele tatt. De føles tykke, visse lyder er vanskelig å få frem selv om jeg begynner å venne meg til å få ut bokstavene fra munnen istedenfor fra tennene, slik som F og V, før pleide jeg å få de ut fra mellomrommet, hvis du skjønner. Et annet problem er at når jeg presser leppene mot tennene føler jeg at de beveger på seg, veldig svak bevegelse som går opp og ned i det jeg trykker med leppene mot fortennene. Når jeg da tar på tennene og beveger på de så er det ingen bevegelse og merke, og de ser veldig bra ut. To av tennene er også ømme å ta på. At de «beveger» på seg gjør meg engstelig om det samler bakterierer eller lignende under denne kompositten. Jeg tok alle disse spørsmålene med behandlende lege og han sier at dette tar tid, og at jeg må bare vende meg til følelsen. Det har gått tre uker og jeg har ikke blitt bedre, og jeg vil ikke forholde meg til denne tannlegen lengre. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og føler meg litt deseprat. For å nevne alle problemer: tennene føles tykke, og når jeg presser lepper mot tenner føler jeg en svak svak bevegelse som gjør meg engstelig pluss at det er ubehagelig. To av tenenne føles litt ømme når jeg presser mot dem, jeg føler at jeg har noe i munnen, konstant, og blir minna på det hver gang det er press lepper mot munn, når jeg spiser, drikker osv. Ellers ser de helt fantastisk flotte ut, vært hos en annen tannlege og han synes det samme, og jeg har ikke noe smerter utover det. Jeg pusser godt bruker tråd og munnskyll.

Mann 30
Svar

 Hei!

Munnen med sine muskler og tenner er et fininnstilt apparat. Når du har fått lagt på noe, må tennene bli tykkere, og musklene merker at noe er endret. Det vil da skje en ørliten innstilling- en liten regulering, derfor merker du at etpar er løse. Akkurat som vanlig regulering. Dette er ikke noe problem og går over når det hele har roet seg. Du vil sannsynligvis ikke merke noen forskjell med det blotte øye. Talen forandrer seg også, det skjer også når folk får større broer eller proteser. De fleste klarer dette helt fint etter en stund. Det blir ikke hull under kompositten ved at tennene beveger seg litt, men puss godt og bruk fluor som du gjør, det kan bli lettere hull i kantene. 

Dessverre må jeg si deg at du har to valg: venne deg til den forandringen jeg antar du i utgangspunktet ønsket deg, eller få slipt av noe eller alt av kompositten. Leit at du ikke har tiltro til den første tannlegen - han har vel utført noe du ønsket? Men det er selvsagt lurt å opplyse om slike ubehag du opplever. De fleste er imidlertid så fornøyd med forandringene at de overvinner ubehaget.  

Med vennlig hilsen Lommetannlegen