Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vonde sår på tungen og hovne spyttkjertler

Spørsmål

Hei, har vonde sår på tungen og spyttkjertlene under tungen er opphovnet og harde. Smertelindring ved inntak av mat eller syrlige karameller, drops. . har hatt dette i mange år og det blir bare værre. Tannlegen min kunne ikke gi noe svar, ba meg ta kontakt med lege. Har fått flytende soppmiddel av fastlegen uten noe virkning. Blir ikke henvist videre. noen ganger er spyttkjertlene så opphovnet at jeg får problemer med å snakke ordentlig. Spiser og drikker normale mengder. Røyker ikke. Har røykt i mange år og sluttet med det for ca. 10 år siden. Har såre slimhinner i kinn og smerter fra bihuler uten noe puss kommer derifra. Hva er ditt første inntrykk og hva anbefaler du meg å gjøre? Har lagt ved bilder..

Mann 45
Svar

 

Hei!

Flotte bilder

Dette synes jeg ligner på “geografisk tunge” (lingua geografica)

Årsaken er ukjent, som oftest trengs ingen behandling. Men er det smerter, er det verre- Man bør da unngå sterk mat og fødeemner som framprovoserer smerte. Det finnes skyllemidler (snakk med tannlegen eller legen) som lindrer smerten

Jeg stusser over at lymfekjertlene er hovne. Det burde tyde på en infeksjon.

Jeg anbefaler at du går til fastlegen og får tatt en blodprøve- vis bildene hvis du ikke har sår akkurat da. Fortell om lymfeknutene. Sjekk også B-vitamin og jernmangel. 

Glem heller ikke smerter fra bihuler.

Hvis ikke legen finner ut av det (tror ikke det er sopp, forresten)  bør du snakke med tannlegen. Be hen henvise deg til en oral kirurg,  event et av de odontologiske lærestedene (Oslo, Bergen, Tromsø)

MVH

Lommetannlegen