Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Syreskader på tennene og ising, i ung alder

Spørsmål

Hei! Jeg plages med diffuse smerter og ising i tennene. De har også misfarging samt ruglete og nesten gjennomsiktige kanter. Jeg har fått konstatert magekatarr og mellomgulvsbrokk i forbindelse med at jeg lenge har hatt magesmerter og hyppige sure oppstøt helt opp i munnen. Jeg har skjønt at slikt kan skade tennene. Nå er det blitt sånn at jeg nærmest skjemmes av å smile eller snakke, slik tennene mine ser ut. Har prøvd alle slags tannkremer, munnskyllevann, tannbleking m.m., men merker lite. Tannbleking gjorde nesten vondt verre da det kun ga meg hvite flekker på tennene her og der. Er slike skader jeg nevner noe som kan repareres? Kan man sette på fasetter (om det er det det heter) eller lignende? Hva koster det og er dette noe man kan få dekt om man har bakenforliggende årsak? Har også skjeve tenner, men fikk aldri tilbud om tannregulering når jeg var yngre, det ble kun nevnt at jeg sikkert kom til å trenge det. Jeg begynner altså å bli litt frustrert... Hva burde jeg gjøre?

Kvinne 22
Svar

 

Helt ærlig- fra yttersiden har du ingen objektiv grunn til å skjemmes!

Det hadde vært interessant å se tennene når du gaper opp. Jeg antar at vi hadde sett flere syreskader fra innsiden og på tyggeflatene. Det passer både med din opplevelse av ising og med diagnosene dine.

Men trøsten er at du kan få hjelp- og dette skal du ikke føle skyld for. Helfo gir en del stønad til dette (erosjoner). Det er som du sier en helt vanlig komplikasjon av sure oppstøt og mellomgulvsbrokk.

Få deg en time hos tannlegen straks. Ofte kan dette avhjelpes bare med plastfyllinger. Ta gjerne med legeattest. 

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-