Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Regulering lenge siden og fare for å miste tennene?

Spørsmål

Hei :) Jeg har ikke vært hos tannlegen på kanskje 6 år, dels på grunn av dårlig økonomi, og at jeg har veldig tannlegeskrekk. Har bestilt time på tirsdag, men har noen ting jeg lurer på. Har av og til smerter i fortennene, det kommer og går, aldri veldig vondt, men nok til at jeg kjenner det. Har aldri hatt hull tidligere. På noen tenner har tannkjøttet trekt seg litt tilbake. Har lest det kan være tegn på tannkjøtt betennelse. Kan ikke huske tannkjøttet mitt har vært rødt eller hovent. Jeg er nå veldig redd for å miste tennene mine, da jeg har lest det kan skje. Er det noen fare for det per nå? De kjennes ikke løse ut. Har hatt regulering for mange år siden, og fikk da en slags metall tråd på innsiden av tennene oppe og nede. Den oppe løsnet for noen år siden, jeg har bare igjen det ene festet oppe. Nede sitter den. Ser det er en del plakk under tråden jeg ikke får bort. Ser ut som tannkjøttet sitter litt løst rundt de nedre fortennene. Har noen ide om hva dette kan være? Legger ved bilde. På forhånd tusen takk for svar :)

Kvinne 31
Svar

Heisann; det blir litt hopp og sprett her - jeg ser egentlig ikke noe problem eller hva du spør om :-) Så vi tar tak i både deg jeg ser og det du føler. 

Først og frems spennende at du nevner "litt smerter" i fortenne av og til: Det er ganske vanlig - og jeg har det akkurat nå: Flydd litt ut i kulda og inn i varmen. Men kommer også uten forvarsel: "Vi legger´n død" som Jon Almås sier! 

Så sier du at tannkjøttet trekker seg tilbake. På bildene kan det synes som om du pusser for hardt eller med for store bevegelser; men opp til nå er det ikke skader å bekymre seg for. Bruk bløt børste og tannkrem med fluor som ikke sliper. Billig fluortannkrem på Bunnpris er helt OK.

Tannkjøttsbetennelse har du ikke; "Vi legger´n død".

Metallbøylen i overkjeven som har vært løs i noen år er nok det viktigste problemet du har - og trolig det eneste, så hvorfor du er redd tannlegen forstår jeg ikke helt..:-)  Men tennene har flyttet seg fordi metalltråden ikke fungerer: DET må du gjøre noe med, og en vanlig tannlege kan gi deg noen råd, ganske rimelig.

Så fint at du kunne ordet "plakk"! Det er vanlig at man får det på baksiden av tennene i underkjeven, og at det utvikles tannsten. Metalltråden i underkjeven gjør bare renholdet vanskeligere, slik at det også er vanskeligere å komme til. Og da hender det at tannkjøttet, i din alder, bare blir lokalt litt irritert, rødt og hovent. Inntil du finner en tannlege eller tannpleier som kan rense slik at du får et bedre utgangspunkt, bruker du en tannbørste grundig og med små bevegelser langs tannkjøtt og på tennenes innside.

Ingenting av dette er slik at du i disse Corona-tider skal oppsøke en tannklinikk. I vår "tannedam" er det flere som er enige i at skal tannlegeklinikkene stenges ned, og mitt råd til deg er at du snarest avbestiller tannlegetimen (du skal ikke betale for timen), og så bestiller du selv ny time når Coronakrisen er over. 

Forøvrig takk for bildene; jeg vil bli overrasket om du i det hele tatt har hull som skal repareres.

Nå håper jeg du leser det overstående et par ganger og fordøyer det jeg har skrevet, slik at du kan ta tak i det jeg anser som unødvendig tannlegeangst; "Vi legger´n død"!


Med vennlig hilsen Lommetannlegen.