Ømhet i fortann som er rotfylt, og den rotfylte tannen er koplet sammen med andre tenner i bro

Spørsmål

Hei. For ca 2.5 år siden fkkk jeg en skikkelig rotbetennelse i en tann med krone på. Jeg fikk dette utbedret med en rotfylling og alt ble straks bedre. Nå de siste ukene er denne kronen blitt litt øm. Ikke når jeg biter med den (fortann) men om jeg dytter på den med tungen. Ingen smerter i tannen eller i de vedsiden av, kun litt dunking annenhver dag som går rask går over av seg selv. Tannen er også øm kun sånn ca annen hver dag. Og bedrer seg om jeg pusser,skyller og bruker mellombørste. Kronen sitter fast i 2 andre kroner. Fortann nr 2 og hjørnetann. Jeg har tidligere hatt en tannkjøtt betennelse ved denne fortannen men det ser betydelig bedre ut etter iherdig mellombørste bruk. Tannkjøttet blør kun lett ved røff rengjøring. Som sakt er dette fortann med krone som sitter i fast med andre kroner. Så veldig mye av tankene om å miste siste rest svirer i hode. Jeg har ikke tannverk, hevelse, smerter eller noen tegn til inflammasjon kun lett øm og kanskje minimalt med ising. Hele bakre tannen er dekt med fylling etter rotfyllingen men den virker inntakt og hel. Tannen er også kun øm om jeg dytter på den helt nederst og ikke midt på eller øverst. Og bare om jeg dytter på den fra utsiden og ikke fra innsiden. Hva er dette og hvordan kan det fikses. Må det fikses?

Kvinne 32

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

 

Hei!

Hvis jeg forstår deg riktig har du hatt en rotbetennelse som endte med en rotfylling. Det er denne tannen som nå er øm.

Men du skriver også at du har hatt en tannkjøttsbetennelse- som nå ser bedre ut pga mellomromsbørste.

Ut fra dette tenker jeg det kan være etpar årsaker til smertene.

Den ene er at rotbetennelsen er blusset opp igjen – selv om det er gjort en rotfylling der. Det hender at det ligger igjen dødt vev rundt spissen hvor bakterier kan slå seg ned og skape ny infeksjon. Da kan behandlingen enten være en operasjon hvor man kutter spissen- eller en ny rotfylling.

Det andre kan være at tannkjøttsbetennelsen har videreutviklet seg (selv om det ikke ser slik ut) og har ført til en infeksjon med verk i «lommen» (spalten mellom tann og tannkjøtt) Litt avhengig av hvor langt ned infeksjonen ligger, kan det hjelpe med en god rens hos tannlege eller tannpleier. Jeg synes kanskje du virker for ung til en slik progressiv betennelse.

En tredje mulighet er at roten har sprukket, noe som ikke sjelden skjer spesielt hvis det står en stift i roten. I det tilfelle har tannen svært dårlig prognose. Går tannen tapt, er det sjanse for at broen må gjøres om, hvis tann/rot ikke kan fjernes under den.  

Jeg er redd jeg heller til at dette kan være situasjonen.

Du må nok uansett oppsøke en tannlege!

mvh Lommetannlegen

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-