Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nødvendig å regulere på mistanke om overbitt?

Spørsmål

Hei! Min sønn er 10 år, og har fått henvisning av tannlegen pga mistenkt overbitt. Selv ser jeg ikke noe unormalt med bittet. Fortennene står ikke ut, og kosmetisk ser alt bra ut. Det jeg lurer på er 1) hva konsekvensen kan være av å ikke behandle overbitt. Er det kun kosmetisk, eller har det en medisinsk funksjon å rette opp i det? 2) hvordan settes tannregulering på, er det smertefullt, må han trekke tenner? 3) min sønn lider av angst, og kun et vanlig tannlegebesøk er vanskelig for ham. Han synes å ta bilder er vondt, og liker ikke bruk av tanntråd da han synes at det gjør vondt. Vaksinesprøyte måtte i andre klasse tas med makt, han måtte holdes fast. Vil en kjeveortoped kunne behandle ham uten at han samarbeider? Kan han få narkose? Og i såfall narkose uten sprøytestikk? 4) Går det an å vente til han er eldre, og kanskje samarbeider bedre?

Mann 10
Svar

 

Hei

Det skal ganske store avvik til for å si at et overbitt skal ha en funksjonell betydning.   Gjennom et langt yrkesliv har jeg sette utrolige bittfeil som tydeligvis ikke sjenerer pasientene.

Men i dag er mange mer opptatt av det kosmetiske.

Regulering settes oftest på med en slags kloss som limes på tennene, og gjennom disse festes en bue som bøyes slik at tennene flytter seg. Regulering regnes ikke som smertefullt, men noen synes det er ubehagelig.

Overbitt kan også reguleres ved en bøyle og nakkestrikk, men det forutsetter god kooperasjon. Eventuelt med en slags reguleringsgom.

Hvorvidt tenner må trekkes, kommer helt an på størrelsen av overbittet, man prøver i dag å unngå trekking hvis det er mulig.

Å behandle barn som ikke vil, ville jeg ansett som svært problematisk. Narkose synes jeg nærmest må være overgrep, regulering fordrer relativ mange besøk. Det måtte du i så fall betale for, det krever narkoselege i tillegg.

Hvis du sier at gutten din er så redd, ville jeg virkelig overveid å droppe regulering- på det nåværende tidspunkt. Det kan faktisk gjøres som voksen, men da har det selvsagt en kostnad.

Men jeg synes du skal ta en konsultasjonstime hos en reguleringstannlege. Da får du svar på hva slags regulering han kan tilbys, hvor lang tid det tar, og hva egenbetalingen blir.  Klarer han ikke å gjennomføre en helt vanlig undersøkelse uten behandling, synes jeg i allefall du skal tenke deg om.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-